Ploeg uit Maassluis veegt oud zeer van tafel

MAASSLUIS - Vooraf had Excelsior Maassluis wel willen tekenen voor een puntendeling met regerend landskampioen Quick Boys. Na het bij vlagen spectaculaire duel bleef er echter bij de voetballers uit Maassluis het idee hangen dat er meer in had gezeten dan het 2-2 gelijk spel.

AAD VAN DE GRAAF

Ondanks het wat tegenvallende resultaat veegde Excelsior in een klap een stapel oud zeer van vorig seizoen van tafel. Het zit de club nog steeds niet lekker dat het verrassende kampioenschap van 1991 gevolgd is door een jaargang met alleen maar kommer en kwel. De conclusie dat Excelsior toch die eendagsvlieg was lag voor de hand, want pas in de slotfase van de competitie kreeg het degradatiespook een trap onder zijn achterste. Tegen die achtergrond prijst Excelsior zich gelukkig andermaal te zijn ingedeeld bij de clubs uit de bollenstreek. Uitgerekend tegen die kapitaalkrachtige grootmachten ligt er een kans opnieuw naam te vestigen.

Zaligmakend

Dat er in Maassluis minder stevig in de bus wordt geblazen dan bij een vereniging als Quick Boys, is een vast gegeven. De handelaars handelen de laatste jaren in top-amateurs, terwijl trainer Eric Gudde zoals gewoonlijk moet omzien naar jongeren van lager spelende regio-clubs, af en toe aangevuld met opborrelend talent uit de eigen jeugd. Maar geld is niet altijd zaligmakend. Vorm van de dag en een brok inspiratie doen soms wonderen, zo leerde de opening van het seizoen.

Excelior timmerde daarin geregeld zo fanatiek aan de weg, dat Quick Boys het angstzweet moet zijn uitgebroken. Zo'n moment deed zich al voor na nauwelijks zestig seconden, toen Richard Hoogervorst met zijn arm een doorbraak van Jaco van de Hoeven verijdelde. Edwin Berveling schoot uit de toegekende strafschop de bal onbesuisd via de lat over, maar ondanks die misser bleef Excelsior de meest doortastende ploeg, ondersteund door de naief verdedigende landskampioen. Verbazingwekkend was het hoe Quick Boys vooral de linkerflank van de defensie verwaarloosde. En het was minstens net zo vreemd dat trainer Hans van de Zee niet corrigerend optrad.

Het duurde tot ruim een kwartier na de pauze voordat Excelsior twee keer kort na elkaar profiteerde van de geboden vrijheid. Eerst mocht Gert Jan Bunt de bal aanleveren bij spits Faust van der Meer voor 1-1 en even later sloot Van de Hoeven zijn zoveelste ren op rechts af met een voorzet die bij de tweede paal simpel werd afgerond door de volledig onbewaakte Brian Mo-Ajok. Quick Boys, vlak voor de explosie van Maassluis aan de leiding gekomen doordat invaller Frenk van der Kley zomaar een hoekschop rechtstreeks zag binnenwaaien, heeft nadien gebalanceerd op de rand van een waarschijnlijke nederlaag. Weliswaar kwam onder aanvoering van Van der Kley kansen op de gelijkmaker, maar voordat die dank zij een foutje van keeper Robert van de Broecke uiteindelijk viel, had Excelsior gelegenheden gekregen die elk voor drie telden.

Nieuweling

Van der Meer schreef met een leeg doel voor zich de misser van de maand op zijn conto. Edgar van der Roer had nog de smoes dat er een doelman stond die hem van het rechte pad naar 3-1 afbracht. Niettemin kon de 20-jarige nieuweling terugkijken op een geslaagd debuut. De middenvelder speelde met veel lef en enthousiasme. "Bij balverlies moet hij nog veel leren" , oordeelde Gudde in de nababbel. Bijna vanzelfsprekend viel ook de naam van Ron Berveling, de topscorer die deze zomer Maassluis verliet om fysiek af te gaan bouwen. Gudde over die vacante positie: "Tijdens de voorbereidingsperiode heb ik niet anders gehoord: trainer, wie moet nu de doelpunten maken? Daar moeten we vanaf. Vroeger was alles afgestemd op die ene speler. Nu kunnen we gevarieerder spelen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden