Ploeg Priem maakt met valpartijen de meeste reclame

SPA - Een overwinninkje staat er nog maar op het conto. En dan ook nog eentje, behaald in de eerste ochtendetappe van de Driedaagse van De Panne. Gegarandeerd geen publiciteit, want aan het eind van de middag reed er alweer iemand anders in de leiderstrui rond. "We houden moraal" , zegt de gekwelde ploegleider Cees Priem breed glimlachend. "We weten dat we goed rijden."

Het gaat de TVM-ploeg dit seizoen niet naar den vleze. Jesper Skibby viel in Tirreno-Adriatico en is de hele klassiekermaand april uitgeschakeld, Rob Harmeling probeert reeds weken terug te komen na een slopende, nog steeds in zijn lichaam voortwoekerende ziekte, Konitsjew is alweer vertrokken zonder een koers voor de ploeg te hebben gereden, Capiot bleef al een paar keer op een nietszeggende ereplaats steken en Theunisse laat zich op hoogtestage in Zuid-Afrika voorbijrijden door een negerjongetje op een bakfiets. Wie nog niet een keer is gevallen, mag zijn hand opsteken. Of zoals coming man Danny Nelissen het de vorige week na Gent-Wevelgem treffend verwoordde: "We hebben de meeste reclame gehad met valpartijen." "Er is niets aan de hand," zegt Priem. "Want we weten dat we goed rijden."

De helft van het klassieke voorjaar zit erop. Vandaag begint het Ardennenoffensief van de ploegen die tot nu toe wat bedremmeld aan de kant hebben gestaan. Na de Waalse Pijl volgen zondag Luik-BastenakenLuik en op 24 april de Gold Race. De beide Waalse klassiekers zijn dit jaar weer eens geclusterd in het zogeheten Ardense weekeinde. Er wordt een algemeen (punten)klassement opgemaakt van de twee wedstrijden, nu de Societe du Tour de France na La Doyenne ook de Waalse Pijl onder haar beheer heeft genomen. Daarmee lijkt het voortbestaan van de klassiekers, die door de jaarlijks terugkerende chaos en wanorganisatie op het spel werd gezet, gegarandeerd. Directeur Jean-Marie Leblanc wil de Internationale wielrenunie (UCI) voorstellen de Grote Scheldeprijs (normaliter ingeklemd tussen L-B-L en de Gold Race) naar de woensdag na Parijs-Roubaix te verplaatsen en de Waalse Pijl op de dag van de Vlaamse semi-klassieker te laten verrijden. Zo ontstaat er in zijn ogen een fraaie Ardense drieluik, waarbij dus ook de Nederlandse wereldbekerwedstrijd nauw wordt betrokken. Leblanc hoopt op die manier renners en ploegen een abonnement aan te 'smeren' voor drie wedstrijden met een vrijwel identiek profiel.

In de Gold Race wil een vaderlandse renner nog wel eens een overwinning behalen, in Luik-BastenakenLuik was Van der Poel in 1988 de laatste. In de Waalse Pijl, met ook vanmiddag vier keer de beklimming van de Muur van Hoei, dateert de jongste Nederlandse zege van meer dan een sportgeneratie terug: in 1976 Joop Zoetemelk. Steven Rooks is er voortdurend dichtbij, hij wordt er misschien ook wel wijzer van, maar het levert hem nooit de eerste plaats op. Breukink pijnigt er de benen in dienst van de Ronde van Spanje, terwijl Theunisse met een aansprekend resultaat in de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik strafcorvee in de Vuelta kan voorkomen. Zeker nu successen uitblijven, begint het Priem de keel uit te hangen dat zijn goed betaalde kopman zich uit verre, hoog gelegen oorden laat groeten en meedeelt dat het goed met hem gaat. Goed weer, goed kunnen trainen en geen gezeur om mijn kop. Groetjes, Gert-Jan.

"Hij kon niet meekomen, maar het was ook niet de bedoeling dat Theunisse voor het klassement zou rijden" , verdedigt Priem de excentrieke renner, nadat hij de vorige week in de Ronde van Baskenland minuten aan zijn broek had gekregen. Maar na het kennelijk geprogrammeerde opgeven van de Brabander heeft de Zeeuwse ploegleider hem nu toch min of meer een ultimatum gesteld. "Ik wil nog niets over Theunisse zeggen. Zijn seizoen moet nog beginnen. Ik heb er wel vertrouwen in dat hij er staat als het zover is. Hij is trouwens tegenover zichzelf en de ploeg ook iets verplicht. Hij heeft zijn verantwoordelijkheden als kopman. Als het mislukt, zal ik hem ter verantwoording moeten roepen. Dat geldt ook voor het voorseizoen. Dit zijn zijn klassiekers. Presteert hij daarin niet, dan zal ik zijn programma moeten aanpassen. Dan zal hij behalve de Tour ook de Ronde van Spanje moeten rijden."

Zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen in de ploegPriem kreeg een gevoelige knauw, omdat in de aanloop naar de serieuze wedstrijden een belangrijk deel van de basis wegviel. Dat begon al vorig najaar, toen na lang touwtrekken en aarzelingen om knopen door te hakken de transfer van de Raasadept Frans Maassen niet doorging. Op de ploegvoorstelling in Vaals stond wel heel verrassend Konitsjew in het gelid, maar de stuurse Rus bleek twee contracten te hebben getekend. Prompt legde de UCI hem een startverbod op. Priem doorbrak begin maart de patstelling. Hij en sponsor Ad Bos waren dolgelukkig met de afkoopsom van bijna zeventigduizend gulden, waarvoor het Italiaanse Jolly zich de eigenaar van de wispelturige coureur mag noemen. Een deel van het geld investeerde Priem in Sergio Girardi, een Italiaanse neoprof.

Maar ook hij kan uiteraard de tegenvallers niet compenseren. Skibby is geruime tijd uitgeschakeld, Rob Harmeling eveneens. Priem vreest dat de Nederlandse wielrenner van het afgelopen jaar zelfs de Tour de France voor het televisiescherm moet meebeleven. Een zware astmatische aandoening, overigens al jaren latent aanwezig, breekt hem op, juist nu hij op hoogtestages met Theunisse en in heuvelrijke etappewedstrijden zijn grenzen probeert te verleggen. "Het zit niet goed met Rob" , zegt Priem. "Ik maak me zorgen over hem. Het zit op zijn longen. Hij moet te veel medicijnen slikken. Alles wat hij traint, wordt door de medicijnen weer afgebroken. Eigenlijk verwacht ik hem niet meer voor de Tour."

Terwijl Johan Capiot Priem vorig jaar om deze tijd al met overwinningen in de Brabantse Pijl en GentGent en een derde plaats in ParijsRoubaix had verblijd, teert de ploeg momenteel nog steeds op die ene overwinning van het 'afdankertje' Lauritzen, de Noor die TVM dankzij de ondersteuning van het WK wielrennen in Oslo in de schoot kreeg geworpen. "We willen heel rap terugkomen" , belooft Priem, maar de Zeeuw weet ook dat hij niet met handen het spreekwoordelijke ijzer kan breken. Vervanging van Skibby of Harmeling is niet aan de orde. In het Sportjournaal van de NOS liet de Drentse sprinter Allard Engels, dit seizoen winnaar van drie Nederlandse amateurklassiekers, onlangs weten dat Priem twee jaar geleden al in hem was geinteresseerd. Engels blies, beweerde hij, de onderhandelingen om principiele redenen af, omdat de Zeeuw pas een dag na de afgesproken termijn voor een afspraak belde. Priem haalt de schouders op. "Ik heb hem nooit benaderd. Zijn manager, Andre Boskamp, heeft dat in de wereld gebracht. Dat moet hij weten, ik zit daar verder niet mee. Om er gelijk een man bij te nemen, vind ik getuigen van paniekvoetbal. Bovendien, gezien het huidige aanbod van renners kan ik Skibby en Harmeling niet vervangen."

De moraal is nog steeds goed. "Maar" , zegt Priem, "als het in de Waalse klassiekers niet lukt, zal ik voor de Ronde van Spanje (waar in eerste aanleg een jonge ploeg zou rijden om het vak te leren - red.) iets moeten doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden