Ploeg Kemkers naar TVM Schaatsen

HOOGEVEEN - De commerciële TVM-schaatsploeg neemt na het olympisch seizoen een groot gedeelte van de KNSB-kernploeg van trainer Gerard Kemkers over.

Kemkers en zijn pupillen Renate Groenewold, Andrea Nuyt, Sicco Janmaat, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen tekenden een contract voor twee jaar.

De huidige TVM-formatie blijft onder leiding staan van trainer Geert Kuiper, en bestaat uit Rintje Ritsma, Bob de Jong, Martin Hersman, Gerard van Velde, Ralf van der Rijst, KC Boutiette, Casey FitzRandolph, Michael Ireland en Jeremy Wotherspoon.

De intentie voor het na-olympische seizoen is te gaan werken met twee coaches, van wie Kemkers de eindverantwoordelijke wordt. TVM-directeur Arjan Bos zei wel dat de onderhandelingen hierover met Kuiper nog moeten beginnen. Zelf is Kuiper wel enthousiast over het plan, op één aspect na. De eindverantwoordelijkheid bij Kemkers, dat ziet hij niet zo zitten. ,,Ik vind dat we op basis van gelijkheid moeten gaan werken.''

Kuiper heeft wel de intentie na het olympisch seizoen verder te gaan in de schaatssport. De veehouder liet al eens doorschemeren te twijfelen, omdat hij weinig tijd overhoudt voor zijn bedrijf. ,,Nu wordt dat wat gemakkelijker te combineren. Verder vind ik het positief dat TVM al actie heeft ondernomen voor na Salt Lake City. Zo bouwen we een schaatsbolwerk op, dat is goed tegen de versnippering in Nederland.''

Of de huidige ploegleden ook nog bij TVM schaatsen in het seizoen 2002/2003, is onzeker. Voorlopig zijn alleen de vijf schaatsers van Kemkers verzekerd van een verbintenis. ,,We zullen de ploeg uitbreiden'', aldus Bos, ,,alleen willen we nu nog niet zeggen met wie''. Ritsma is de enige schaatser van de huidige ploeg die zeker weet dat hij ook na komend seizoen mag blijven.

De harde kern van Kemkers' huidige team heeft steeds laten weten ook na 2002 met hem verder te willen. Daarom ook waren de contracten met het vijftal snel gesloten, nadat de verbintenis met Kemkers al eerder rond was. ,,Een compliment voor deze vijf schaatsers'', zei Bos, ,,van alle kanten is aan ze getrokken met aantrekkelijke aanbiedingen, maar ze hebben het hoofd niet op hol laten brengen''.

Huidige sponsor van de kernploeg van Kemkers, Aegon, noemt de overstap een logisch gevolg van de afspraken die vorig jaar met de KNSB zijn gemaakt over de verdere professionalisering van de schaatssport. ,,Als Aegon zitten we in de huidige structuur met de KNSB en de commerciële ploegen toch een beetje met twee petten op'', verklaart woordvoerder Jan Driessen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden