PLO dreigt met nieuwe intifada over Jeruzalem

JERUZALEM (AP) - Palestijnen zullen een nieuwe opstand tegen Israël lanceren als de plannen voor de bouw van Joodse wijken in het oostelijke, arabische deel van Jeruzalem worden verwezenlijkt. Dit zei PLO-functionaris Faisal Hoesseini gisteren.

Hoesseini, die deel uitmaakt van de Palestijnse autonomie-regering, uitte de waarschuwing daags nadat de gemeenteraad van Jeruzalem de bouwplannen had goedgekeurd voor een Joodse wijk met 6.500 woningen in het oostelijk stadsdeel, dat door de Palestijnen wordt opgeëist als hun toekomstige hoofdstad. Met de bouw van woningen voor joden hopen de Israëliers hun greep op Oost-Jeruzalem te versterken voordat volgend jaar onderhandelingen over de definitieve status van Jeruzalem worden geopend.

Hoesseini zei dat pogingen van Israël om meer joden in Oost-Jeruzalem te vestigen de steun voor PLO-leider Jasser Arafat onder de Palestijnen zullen ondermijnen. “Als de PLO de leiding kwijt raakt, kunnen alleen de fundamentalisten deze overnemen. En als dat gebeurt ... zullen we een nieuwe opstand meemaken en zal niemand in staat zijn daar een eind aan te maken”, zei Hoesseini voor de Israëlische legerradio.

De zeven jaar durende opstand van de Palestijnen in de bezette gebieden heeft ertoe bijgedragen dat Israël bereid was met de PLO te gaan onderhandelen.

Onrust

De controverse over de bouwplannen valt samen met groeiende onrust over de buitensluiting van Palestijnen waartoe Israël besloot na de zelfmoordaanslag van vorige week. Palestijnen kunnen daardoor worden verhinderd in de Al-Aqsa moskee in Oost-Jeruzalem gebedsdiensten in verband met de vastenmaand Ramadan bij te wonen.

De moefti van Jeruzalem, Ikrema Sabri, riep de Palestijnen op om vandaag, wanneer de eerste Ramadan-dienst wordt gehouden, toch te proberen naar de moskee te komen. “Worden zij tegengehouden, dan kunnen ze bidden bij de militaire afzetting”, zei Sabri. Israëlische functionarissen hebben laten doorschemeren dat zij de grens wellicht tijdelijk zullen openstellen om gelovigen door te laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden