Plichtsverzuim was probleem in Bijlmerbajes

De Penitentiaire Inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heette, sloot 1 juni.Beeld anp

Plichtsverzuim was de afgelopen jaren een groot punt van zorg in de Bijlmerbajes, die onlangs is gesloten. Dat blijkt uit informatie die door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is vrijgegeven.

In 2014 en 2015 waren er in totaal bijna 140 onderzoeken naar plichtsverzuim en integriteitsschendingen in de Bijlmerbajes. Een opvallend groot aantal. In totaal zijn er in die twee jaar bij alle onderdelen van de DJI bijna 470 onderzoeken gedaan.

Volgens de DJI was plichtsverzuim een dusdanig groot punt van zorg dat er een zerotolerancebeleid is gevoerd. Hierdoor werd ook tegen lichte vergrijpen opgetreden. Dat verklaart dat het aantal onderzoeken verhoudingsgewijs zo groot was.

Zes medewerkers ontslagen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt bijvoorbeeld het niet dragen van een stropdas. Maar uit een overzicht blijkt dat er ook zes medewerkers zijn ontslagen voor zware vergrijpen. Het gaat daarbij onder meer om betrokkenheid bij smokkel en ongeoorloofd contact met een gedetineerde.

Andere onderzoeken werden ingesteld naar bijvoorbeeld privégebruik van een dienstauto en schending van de privacy. In totaal zijn er in twee jaar tijd behalve ontslag 71 andere straffen opgelegd aan medewerkers van de Bijlmerbajes. Het gaat daarbij om geldboetes, schriftelijke berispingen en inhouding van salaris.

Advocaat Sébas Diekstra vroeg informatie op over integriteitsschendingen en heeft zaken behandeld waarin de integriteit van gevangenismedewerkers ter discussie stond. Hij vindt het goed dat het ministerie van Veiligheid en Justitie inmiddels opener lijkt te zijn over problemen in de gevangenis.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie belooft integriteitsschendingen in de gaten te blijven houden: "Personeel in de gevangenis moet van onbesproken gedrag zijn om het werk te kunnen uitoefenen. Daarom heeft de DJI een eigen bureau integriteit dat intern onderzoek doet wanneer er een vermoeden is van integriteitsschendingen. De afgelopen jaren is het aantal integriteitsschendingen licht gedaald. Desondanks is het een thema dat onze aanhoudende aandacht heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden