Plekken

Half Nederland is dezer dagen afgereisd naar verre kusten of nabije campings. Duizenden vakantiegangers zijn vertrokken naar een mooie plek. Mooier dan drie hoog in de grote stad, mooier dan de achtertuin-met-schuurtje in de Vinex-wijk. Vertrokken naar de mooiste plek op aarde, misschien wel.

De mooiste plek op aarde is lastig aan te wijzen. Ik kan zó een terras op een pleintje in een dorp-van-niks in Zuid Frankrijk, een baaitje in Noordoost Spanje of een berghelling in de Zuid-Duitse Alpen aanwijzen die ik als ’de mooiste plek op aarde’ beschouw. Míjn mooiste plek, wel te verstaan. Dus de mooiste plek van alle plekken die ík op aarde heb gezien. Tot nu toe. En voor zover deze plek inmiddels niet al is verziekt. Door toeristen op zoek naar de mooiste plek op aarde, bijvoorbeeld.

Ik wil maar zeggen: De mooiste plek op aarde is lastig, zo niet onmogelijk aan te wijzen. Gewoon, omdat er teveel plekken op aarde zijn. Teveel om allemaal gezien te kunnen worden. En omdat wat voor de één ’mooi’ is, voor de ander de hel op aarde kan zijn. Ik ken mensen, bereisde mensen, die de gigantische, ultra-moderne, glimmende shopping malls in bijvoorbeeld Singapore of Kuala Lumpur tot de heerlijkste, mooiste plekken bestempelen. Daarbij steken ’mijn’ Noordoost-Spaanse baaitje, mijn Beierse berghelling en mijn Provençaalse pleintje pover af; er is niks te doen, er is geen airconditioning en er is niks te koop. Terwijl elke luxe shopping mall ter wereld mij gestolen kan worden. Ik bedoel maar.

Toch heeft het reisblad National Geographic Traveller zich in het jongste nummer eraan gewaagd ’de mooiste plek op aarde’ te duiden. Maar ook voor dit tijdschrift der bereisden geldt: er is niet één, maar er zijn veel ’mooiste plekken’ op aarde. Een paar minuten bladeren levert duizelingwekkende sprongen over de wereldbol op: een baai in Tobago, de kade van Varanasi in India, Antarctica, Parijs, Big Sur in Californië, Berlijn, Bryce Canyon in Amerika, de Negev-woestijn, Phang Nga Bay in Thailand, een theehuis bij Kyoto in Japan, een indianendorp in Suriname, Rio de Janeiro, de hoogvlaktes van Qinghai in China.

Je zou er gefrustreerd van raken; hoe vind je de tijd, het geld en de moed om naar al die plekken af te reizen om te zien of ze net zo mooi zijn als in ’NG Traveller’ wordt beweerd? Om van de ontberingen maar te zwijgen: zinderende hitte, snijdende koude, smerige toiletten, rare vliegbeesten die landen in je nek, enge ziektes.

Daarom is het goed dat er reisbladen zijn als ’NG Traveller’; Anderen reizen voor jou over de wereld en doen verslag van de mooiste plekken op aarde, in dromerig proza en met prachtige foto’s.

Dertien medewerkers van het blad geven zo antwoord op de vraag: wat is de mooiste plek op aarde? Hún antwoord, over hún mooiste plek.

Verder kunnen we lezen over liefst 109 historische plekken, verspreid over de hele wereld, en getest op het vermogen ,,zich te verweren tegen massatoerisme en verwaarlozing, alsmede het subtiele gevaar het verleden te overdrijven, waardoor de plek wordt ’vereftelingd’.” Voor dit onderzoek heeft een panel van 180 deskundigen 109 bestemmingen beoordeeld.

Als nummer 1 komt uit die test: het klooster van Melk bij Wachau in Oostenrijk. Van de eenentwintig als beste geteste plekken liggen er trouwens elf in Europa. Van de zeven als ’slecht’ omschreven plekken liggen er liefst vijf in Amerika, één in Turkije en één in Cambodja.

Het is een troostrijk onderzoek voor mensen die niet geneigd zijn voordurend de wereldbol over te rennen; in Europa is nog steeds veel, heel veel moois te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden