Plek voor dominee én kerkelijk werker

Bert de Leede is beducht voor de oprukkende hbo-theoloog die als kerkelijk werker de dominee dreigt te verdringen (Trouw, 23 oktober).

Dit is soms al het geval, onder meer omdat de kerkelijk werker goedkoper is en een dienstverband heeft dat ontbonden kan worden. Een tweede argument is, dat de kerkelijk werker praktischer geschoold is en vaak rijper is dan de pas afgestudeerde predikant. De beduchtheid van De Leede is geen goede raadgever. Kerkelijke werkers hebben, door hun specifieke beroepsopleiding, kwaliteiten en vaardigheden in huis die verschillen van die welke predikanten in hun opleiding hebben meegekregen. Daardoor kunnen beide functies elkaar goed aanvullen. Beter dan uit te gaan van het feit dat kerkelijke werkers goedkoper zijn en kunnen worden ontslagen, is de overweging te hanteren dat beide functies de gemeente ten goede komen.

De gemeente heeft bijbelgeleerde theologen nodig die bij hun schriftuitleg de grondtalen kunnen benutten. Die schriftuitleg is hun belangrijkste métier. Daarvoor hebben zij zich bekwaamd en blijven zij zich voortdurend bekwamen. De universiteit is voor hun opleiding en toerusting de plaats. De kerkelijk werker is een hbo'er en dus anders opgeleid en toegerust. Pastoraat, gemeenteopbouw, catechese, jeugd-en jongerenwerk, diakonaat zijn voor haar of hem de geëigende werkvelden.

Het getuigt van wijs beleid als de specifieke kwaliteiten van beide soorten werkers op een gelijkwaardige wijze worden ingezet ten dienste van de opbouw van de gemeente en ook navenant worden gehonoreerd. Als er maar één formatieplaats is, waarom dan die niet gedeeld op parttime-basis? En als kleine gemeenten geen volledige dominee kunnen betalen? Dan niet maar 'genoegen nemen' met een kerkelijk werker die voor dominee gaat spelen, maar bevorderen dat een combinatie wordt aangegaan met naastgelegen kleine gemeenten en dat eveneens tot een taakverdeling wordt gekomen als boven is aangegeven.

Heleen Haasdijk is kerkelijk werker en was tot voor kort opleidster voor kerkelijk werk aan een hbo-opleiding, Hans Pasveer is emeritushoogleraar praktische theologie en oud-docent voor gemeenteopbouw aan een hbo-opleiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden