Pleitbezorger van homorechten in 't nauw als Kamerlid

Als homoactivist zag Henk Krol (1950) er geen heil in om die strijd vanuit de kamerbankjes te voeren. Vele jaren later werd hij toch lid van de Tweede Kamer, om daar echter de belangen te behartigen van een heel andere groep.

Het Binnenhof was vorig jaar overigens geen onbekend terrein voor hem. Acht jaar lang (1978-1985) was hij voorlichter van de VVD-fractie. Hij was daarvoor gevraagd door niemand minder dan de toenmalige partijleider Hans Wiegel, die hij kende van zijn werk als redacteur van Tros Aktua Radio.

In een interview met Trouw ontkende Krol dat hij ooit lid is geweest van de VVD. 'Bij mijn weten', zo liet hij erop volgen. "Misschien dat ze me ooit hebben ingeschreven, omdat ze vonden dat het nodig was."

Al tijdens het voorlichterschap bij de VVD werd Krol hoofdredacteur van de Gay Krant die hij samen met anderen had opgericht. Dat blad had een groot aandeel in de emancipatie van homo's en blonk uit in het geven van voorlichting over aids. Later werd hij ook algemeen directeur van Best Publishing Group, de uitgever van onder meer de Gay Krant. Het waren de werkzaamheden die hij in deze positie verrichtte die hem gisteren de kop kostten.

Henk Krol bouwde een stevige naam op als voorvechter van homorechten. Voor dit werk werd hij geridderd. Zo was hij pleitbezorger van het eerste uur voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor lesbo- en homoparen. Maar ook was hij de man achter de invoering van de Roze Maandag op de Tilburgse kermis. Samen met tv-presentator Albert Verlinde voerde hij acties de zogenoemde weigerambtenaren. In 1982 was hij een van de eerste journalisten die het aandurfde om over aids te schrijven.

Maar niet iedereen binnen de homoscene liep weg met Krol. De Hiv Vereniging Nederland richtte tevergeefs smeekbeden aan zijn adres om de Gay Krant te laten stoppen met de verkoop van het erectiemiddel Libidfit. Uit onderzoek was komen vast te staan het gebruik van dit viagra-achtige middel in combinatie met hiv-remmers tot hartklachten kon leiden. De Gay Krant stopte pas met deze pillenhandel toen toenmalige voorzitter Hoogervorst in Tweede Kamer dreigde de krant hiervoor te gaan aanpakken.

Hoe iconisch De Gay Krant ook is geweest, in maart dit jaar bleek dat de schulden aan onder meer de Belastingdienst zo hoog waren dat een faillissement onvermijdelijk was. Over zijn persoonlijke rol daarbij heerst nog veel onduidelijkheid. Ook op andere manieren kwam Krol dit jaar verschillende keren in ongunstige zin in de krant. Zo bleek dat 50Plus kantoorruimte huurde van en dat de 50Plus-krant werd gedrukt door een bedrijf waarvan Krol directeur was. Ook zou hij bepaalde nevenfuncties bij de Kamer niet hebben gemeld.

Aanvankelijk leken deze perikelen 50Plus in de peilingen weinig kwaad te doen. Maar nu het sinds een maand in de top van de ouderenpartij hommeles is, gaan de scores achteruit. Over de kwaliteiten van Krol als Kamerlid lopen de meningen uiteen. Aan de ene kant vinden kiezers hem een charmante man die erin slaagt de zaak voor de ouderen goed op de politieke kaart te zetten.

Zijn tegenstanders zien hem als een opportunist die niet wist waar hij in het ingewikkelde pensioendossier over praatte. Senator Kees de Lange (OSF) legde vorig jaar zijn functies bij 50Plus neer, onder meer uit onvrede met het optreden van Krol die volgens hem niet door ideologie, maar door 'schaamteloos eigenbelang' wordt geïnspireerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden