plein 2

Dat journalisten de overstap maken naar het pluche is al zo oud als het parlement zelf.

Wouke van Scherrenburg, inmiddels bekender van haar ING-reclames dan van haar vermaarde, gekruide interviews voor ’Den Haag Vandaag’, wordt tegenwoordig met enige regelmaat gezien in D66-kringen. Zou ze misschien een van de kandidaten zijn die D66-leider Alexander Pechtold zoekt nu de verkiezingen voor de Tweede Kamer dichterbij komen en zijn partij het zo goed doet in de peilingen? Dat zou zomaar kunnen, blijkt uit een rondgang, maar officieel wordt er nog niets bevestigd.

Journalisten die politiek actief worden in D66 zijn geen zeldzaamheid. Partijoprichter Hans van Mierlo was zelf reporter toen hij uit onvrede met het toenmalige politieke bestel de Amsterdamse grachtengordel afstruinde op zoek naar kameraden die er net zo over dachten. Zijn collega Hans Gruijters wilde wel. In de jaren negentig was NOS-journaliste Marijn de Koning in de Tweede Kamer namens D66 actief. En zo zijn er wel meer voorbeelden van journalisten die de overstap maakten naar de democraten.

Mocht Van Scherrenburg (over wie Pim Fortuyn ooit de onsterfelijke woorden sprak ’Mens, ga toch kóken!’) bij D66 aanschuiven, dan ziet ’Den Haag Vandaag’-boegbeeld Ferry Mingelen zich opnieuw voor de uitdaging gesteld een oud-collega voor de microfoon te slepen, mocht de actualiteit daarvoor aanleiding geven. In de VVD-fractie zit een voormalige collega van Mingelen, Ton Elias, die in zijn journalistieke jaren bekendstond als een onvervalste Haagse pitbull.

Een publiek geheim was dat Mingelen en Elias niet de beste vrienden waren en van mening verschilden over de koers van de rubriek. Elias vertrok in 1986. Dat deed toen ook collega Cees Gravendaal, die destijds directeur voorlichting werd op Landbouw en daarna landbouwattaché in Bangkok. Mingelen is nu een der laatste Mohicanen van de ooit fameuze ’Den Haag Vandaag’-rubriek.

Dat journalisten met enige regelmaat de overstap maken naar het pluche van het Binnenhof is al zo oud als het parlement zelf. Zelfs de PVV herbergt twee ’verschrikkelijke’ journalisten, om het bijvoeglijk naamwoord van Geert Wilders voor de beroepsgroep maar eens te gebruiken. Partijgenoot Martin Bosma was voor uiteenlopende soms linkse media actief (onder andere Zaanlander, ’NOS Journaal’, Trouw, CNN, Wereldomroep) en ’Limbo’ Dion Graus was programmamaker bij TV Limburg.

In de huidige CDA-fractie zitten twee oud-journalisten. Joop Atsma was een journalist die bij diverse noordelijke media actief was, onder meer bij het Friesch Dagblad. Dat hij nog steeds een rake neus heeft voor nieuws blijkt ook uit het feit dat zijn naam synoniem is geworden voor een nieuwtje in politiek rustige tijden, een Atsmaatje.

De andere voormalig journalist bij de CDA-fractie is Jan Schinkelshoek, ooit hoofdredacteur van de Haagsche Courant en parlementair verslaggever. Op zijn persoonlijke website houdt hij voor de fijnproever een alleszins aardige weblog bij over zijn politieke inzichten en ervaringen.

Ook kinderen van migranten weten de politiek te bereiken via het pad van de journalistiek. In de PvdA-fractie zit Samira Bouchibti, ex-journaliste, ex-programmamaakster en schrijfster van het boek ’De moslim bestaat niet’. Zij werkte onder meer voor de Avro en het ’Hart van Nederland’ (SBS). In de vorige parlementaire periode zat namens de VVD Fadime ürgü in de Tweede Kamer. Zij was destijds werkzaam voor de Nederlandse Moslim Omroep. ürgü had grote moeite hoe haar partijgenote Ayaan Hirsi Ali zich uitliet over de islam en de profeet Mohammed. Zij verliet in 2006 teleurgesteld de politiek.

Een van de succesnummers van een snelle mars door bestuurlijke en politieke instituties door journalisten met een buitenlandse herkomst is natuurlijk PvdA’er Ahmed Aboutaleb. De huidige burgemeester van Rotterdam en oud-staatssecretaris was journalist bij de RVU, Radio Stad Amsterdam, Veronica Radio, ’NOS Journaal’ en ’RTL Nieuws’. Het vak van politicus kon hij afkijken toen hij later woordvoerder werd van staatssecretaris Simons en minister D’Ancona.

Het omgekeerde, de overstap van de politiek naar de journalistiek, komt minder vaak voor. Maar Paul Rosenmöller is inmiddels als Ikon-interviewer bekender dan als leider van GroenLinks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden