plein 2

Het is eerder voorgekomen dat een politicus in de problemen raakte door zijn geloof, zoals nu Marianne Thieme, de aanvoerster van de Partij voor de Dieren die zich vorig jaar tot zevende-dags adventist liet dopen. Het meest krasse voorbeeld is dat van Henri Marchant, die in 1935 als minister van onderwijs moest aftreden nadat bekend was geworden dat hij van de Nederlands hervormde kerk was overgestapt naar de rooms-katholieke.

Voor zijn partij, de Vrijzinnig-democratische bond, was dat een brug te ver. In principe liet dit vooroorlogse D66 haar leden vrij welk geloof dan ook aan te hangen. Maar in de praktijk bleek dat een slagje anders te liggen.

Marchant weigerde aanvankelijk op vragen van partijgenoten naar zijn geloofsovergang te antwoorden. Hij wilde aan deze ’inquisitie’ niet meewerken en beriep zich op het principe van de geloofsvrijheid. De schok over zijn bekering was voor de vrijzinnigen echter te groot om politiek te dragen. Ze lieten hem vallen, ondanks zijn reputatie van le tigre Neerlandais en zijn wapenfeiten zoals het vrouwenkiesrecht en een nieuwe spelling (Niet zoo, maar zo).

Zal het bij Marianne Thieme ook zo’n vaart lopen? De politica voelde zich afgelopen vrijdag gedwongen een publieke verklaring af te geven na de aanval van de schrijvers Maarten ’t Hart en Rudy Kousbroek op haar leiderschap. Hierin gebruikt ze dezelfde termen als destijds Marchant. Ze noemt de aanval van de auteurs ’een soort van seculiere inquisitie’.

Volgens ’t Hart en Kousbroek, bij de verkiezingen lijstduwers van de dierenpartij, zijn zevende-dags adventisten ongeschikt om een partij te leiden, omdat ze er ’lugubere opvattingen’ op nahouden en het spoedige ’einde der tijden’ verwachten. Dat verdraagt zich in hun ogen niet met de inzet voor een betere toekomst van het dier. Thieme stelt daar het woord van Maarten Luther tegenover: Als ik zou weten dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag een boom planten.

Thieme vond het eigenlijk zonde, verklaarde ze, op de loze beschuldigingen in te gaan, maar ja, als politicus moet je wat als de beeldvorming te bar wordt. In de hype die ontstond mocht zelfs de soapster/lijstduwster Georgina Verbaan een duit in het zakje doen. Over de adventisten zei ze in de Volkskrant: ’Het is een vreemde bende, niet mijn kopje thee’.

Thieme verwijt ’t Hart dat hij de hype heeft aangeblazen door haar woorden in een Telegraaf-interview verkeerd te interpreteren. De krant vroeg haar onlangs hoe ze het beschermen van dieren kon rijmen met de Bijbel, door de interviewer aangeduid als ’een boek dat druipt van het bloed van wreed geslachte lammetjes’. Volgens Thieme wilde zij dit beeld wat nuanceren en haalde ze het voorbeeld aan van Adam en Eva die in de ideaalsituatie van het paradijs alleen vegetarisch voedsel aten.

Maarten ’t Hart maakte daarvan dat zij Adam en Eva als historische personen beschouwt, vegetariërs die zich pas na de zondeval aan vlees vergrepen. Ze mag van hem ’zulke zotternijen’ geloven, maar daarmee zet ze hem als lijstduwer voor aap, stoot ze kiezers af en bewijst ze ongeschikt te zijn de partij aan te voeren.

Later verklaarde ’t Hart dat de Partij voor de Dieren begint te lijken op ’een soort ChristenUnie, maar dan een slag erger’. Hij ging tot de aanval over toen bleek dat ook de aanstaande senator voor de dierenpartij, Nico Koffeman, adventist is. Thieme concludeerde dat de schrijver in feite uitkomt bij een ’beroepsverbod voor christenen’. Overigens beschouwt zij haar geloof als een privé-aangelegenheid, die samenwerking met ongelovigen niet in de weg staat.

Intussen is ’t Hart teruggekomen van zijn opvatting dat Thieme zou moeten wijken. ’Er is geen enkele reden haar te vervangen’, zei hij maandag plotseling bij ’EénVandaag-tv’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden