plein 2

Tussen de politiek door ontspannen is een kunst

Marathons vermijdt ze tegenwoordig liever, maar de heuvels van Brussel gaat Gerda Verburg niet uit te weg. Samen met de Vlaamse premier Kris Peeters en nog een paar duizend andere hardlopers doet de pezige minister van landbouw volgende week zondag mee aan de twintig kilometer van de Belgische hoofdstad. Ze hoopt misschien te finishen zoals Olga Commandeur ooit deed op een van de eerste verkiezingsaffiches van het net gefuseerde CDA, begin jaren tachtig. Daarop zag je de ravissante olympische hordenloopster met een donkergroen CDA-hemdje glorieus het finishlint doorbreken, na een gewonnen eindsprint tegen rode, gele en blauwe concurrenten. Zo simpel waren verkiezingscampagnes.

Verburg kan zich niet te veel uitsloven, want onmiddellijk na haar loop in Brussel reist ze door naar de EU-vergadering in Slovenië, over de mondiale voedselcrisis. Rennen tussen de politieke besluitvorming door, je ziet het steeds vaker. Nicolas Sarkozy zwoegde met zijn bodyguards op dezelfde Brusselse heuvels, voordat hij begon aan zijn allereerste EU-top.

Wie niet loopt of zweet, probeert zich op een andere manier te verpozen in de pauzes van vergaderingen of tijdens de stille momenten van de buitenlandse reis.

Een beroemd moment blijft de ontsnapping van staatssecretaris Rick van der Ploeg, tijdens diens bezoek aan Paramaribo. De receptie in de tuin van de Nederlandse ambassadeur was aan de saaie kant, hoewel het fraaie uitzicht op de Surinamerivier veel goed maakte. Na enige tijd vroeg het gezelschap officieel genodigden zich af waar de Nederlandse hoofdgast toch was gebleven. Van der Ploeg bleek zich uit de voeten te hebben gemaakt, omdat hij hoognodig de veel spannender fayalobi van Paramaribo wilde ontdekken. Zijn stille vertrek over de muur van de ambassadeurswoning was goed voorbereid: aan de andere kant stond de taxi al klaar. Die vluchtauto werd volgens hardnekkige geruchten geregeld door het eveneens aanwezige PvdA-Kamerlid John Leerdam, een kenner van het uitgaansleven in de flamboyante Surinaamse hoofdstad.

De VVD’er Benk Korthals, minister van defensie in het eerste kabinetBalkenende, die zichzelf graag tooide met de bijnaam Oblomov, was evenzeer een meester van de ontspanning. Tijdens een niet al te belangrijke Navo-top in Praag bedacht Korthals dat het waarschijnlijk niet zo nodig was dat hij aan tafel zat tijdens de laatste vergaderdag. „We gaan gewoon de stad in”, zei de minister die ochtend tegen zijn clubje mee gereisde defensieambtenaren. Die werden toch wat zenuwachtig toen Benk na de zoveelste cappuccino op een zonnig Praags terras nog steeds geen beweging maakte richting congrescentrum. Net op tijd voor de afsluitende persconferentie van de Nederlandse delegatie glipte Korthals binnen, waar hij premier Balkenende en minister van buitenlandse zaken De Hoop Scheffer gewichtig hoorde vertellen welke regeringsleiders zij allemaal in de Navo-wandelgangen hadden gesproken. „Heeft de minister van defensie hier nog belangrijke gesprekken gevoerd?” vroegen de journalisten. Korthals deelde laconiek mee dat zijn vele bilaterale ontmoetingen helaas te vertrouwelijk waren om er iets over te vertellen.

Ontspannen is een kunst, zeker voor niet-hardlopers. Tijdens Brusselse EU-toppen kon je toenmalig staatssecretaris van Europese zaken Atzo Nicolaï vaak in de binnenstad ’op restaurant’ aantreffen. Die had zijn voorwerk dan achter de rug en terwijl de Chefsache aan de orde waren ging hij rustig culinair. Deze staatssecretaris werd ook nog even beroemd doordat hij in de kleine uurtjes na het verloren referendum over de Europese Grondwet zijn zorgen stond weg te dansen in het Haagse nachtcafé De Pijpela.

Nooit zie je politici gewoon kijken naar de lucht, of gezellig een kruiswoordpuzzeltje doen tussen alle politieke drukte door. Al staat oud-minister Ed van Thijn bekend als een echte cryptogrammenjunk. Handwerken? Op congressen van de PPR zaten ze nog wel eens te haken of te breien, een gewoonte die in de fusiepartij GroenLinks snel verdween. In de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer stak begin jaren zeventig het DS’70 Kamerlid Fia van Veenendaal-Van Meggelen nog wel eens een breiwerkje op tijdens het debat met de regering, maar dat soort rust is in het huidige parlement ver te zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden