Plein 2 | Partners van bewindslieden werken aan cohesie

De ’partners van’ werken aan de cohesie van het kabinet, weten we dankzij de man van Ella Vogelaar.

In de Nederlandse politiek spelen partners van politici nauwelijks een rol. Op een enkeling na kiezen de meeste van hen voor een rol in de coulissen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de vrouwen van politici een doorslaggevende rol kunnen spelen bij een verkiezingsoverwinning of nederlaag.

In Nederland weten we nauwelijks iets van de partners. We weten alleen van Bianca Balkenende dat ze soms een schip doopt en en dat ze les geeft op de Rotterdamse universiteit. En van Barbara Bos weten we nog minder.

Toch weten we sinds het vorige week verschenen boek ’Twintig maanden knettergek’ van Ella Vogelaar en haar partner Onno Bosma iets meer van de wederhelften. Het is een dagboek van Bosma, waarin hij opschrijft wat Ella Vogelaar hem vertelt en wat zijn indrukken zijn van de politiek, de media en de perikelen in het kabinet en PvdA. Hij schrijft over de feestjes voor de kabinetsleden, hun partners en kinderen. In de tuin van het Catshuis staat zelfs een keer een springkussen voor de kinderen, waarbij hij ook noteert dat de kids van André Rouvoet erg populair zijn. Daarmee geeft het boek een bijzondere inkijk in Haagse verhoudingen én een beetje in de rol van de partners, die ook steeds vaker man zijn sinds er meer vrouwen in het kabinet zitten.

We lezen dat Liesbeth Rouvoet heel graag een kamertje erbij had gewild voor een van haar vijf kinderen, maar dat een breed in de media uitgesponnen actie van een boze buurvrouw roet in het eten gooide. We lezen dat Els Plasterk graag met haar man de talloze recepties, concerten en culturele evenementen afloopt en daarmee dolgelukkig is. Hij laat Antoine van Bijsterveldt vertellen dat de teamgeest in het CDA-smaldeel beter is dan bij de PvdA. En passant verklapt hij dat de koningin en prinses Máxima ’behoorlijk aangeslagen’ waren over de kritiek die losbarstte op de toespraak van de prinses dat de Nederlandse identiteit niet bestaat.

Marisa Donner, Els en Liesbeth organiseren informele bijeenkomsten voor de partners. Onno Bosma was erbij toen deze werd gehouden in het huis van de Donners in Den Haag. „Marisa legt uit wat de initiatiefneemsters voor ogen staat: gezelligheid, vrijblijvendheid, ervaringen uitwisselen en een groepsgevoel ontwikkelen. Dat zou de cohesie in het kabinet kunnen bevorderen, want soms kunnen de partners voor wat afkoeling zorgen als de spanningen ernstige vormen aannemen”, noteert hij. In de hal ziet hij een paspop staan met het gala-uniform van ’opa’ Donner, de beroemde staatsman van destijds. Kleinzoon Piet Hein heeft het één keer zelf ook gedragen.

In de gesprekken tussen de lakens met Ella Vogelaar stelt Bosma zich op als luisterend oor, maar ook als sterk bijsturende partner. Hij adviseert haar, wijst op nieuwsontwikkelingen en droogt haar tranen, vooral als een PvdA’er weer een streek heeft geleverd. En hij wordt ook persoonlijk geraakt als het kabinet en zijn Ella onder vuur komen te liggen vanwege het uitblijven van een Irak-onderzoek. „Ik vraag me af wat het effect zou zijn als partners van bewindslieden zich publiekelijk verzetten tegen de suggestie dat hun geliefden in staat zijn om, met gebruikmaking van de staatsmacht, te complotteren en frauderen, als ware Nederland een bananenrepubliek.”

In zijn woede schrijft hij onder eigen naam een brief naar de Volkskrant dat een verhaal over ’Irak-gate’ publiceerde. Maar Ella waarschuwt hem ’niet het risico te lopen om bekend te worden als partner die een privécampagne ter ondersteuning van het kabinet voert’. Boos is hij ook op de lieden die het huis van Liesbeth Rouvoet onderplakken met posters tegen het embryostandpunt van de ChristenUnie.

Bosma loopt als partner veel feestjes en bijeenkomsten af, behalve één: de verjaardag van de koningin. Als republikein houdt hij zich verre van de Oranjes. Maar Ella gaat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden