Plein 2

Plein 2: Is er plek in het Kamergebouw voor Gerdavan de warme bakker?

Maarten Schakel, verzetsheld, burgemeester en Kamerlid. Beeld ANP

Het radioprogramma ‘OVT’ van de VPRO besteedde in de kerstvakantie aandacht aan onze zoektocht naar Kamerleden die niet vergeten mogen worden. Het is de moeite van het terugluisteren waard. 

Aardig is vooral dat de radiomakers de zaak bloedserieus benaderen en veronderstellen dat de Kunstcommissie van de Kamer binnenkort gaat steggelen over wie wél een borstbeeld in het Kamergebouw verdient en wie vooral niet.

Voor zover bekend is daar geen sprake van. De redactie van ‘Plein 2’ zal overigens wel bij Kamervoorzitter Khadija Arib een lijst inleveren met suggesties. Dank voor uw inzendingen.

We hebben streng moeten selecteren om te voorkomen dat de hal van de Kamer straks wordt geblokkeerd door een paar honderd beelden. Wie bijvoorbeeld al een zaal in het gebouw naar zich vernoemd heeft gekregen, valt af. Dat geldt ook voor politici die al zo beroemd zijn, dat de geschiedenisboeken er vol over staan. Dus geen buste van Marcus Bakker, Suze Groeneweg, Emile Roemer, Dries van Agt of Joop den Uyl.

Wie dan wel?

Onze selectie is verre van volledig en voer voor heftige discussies. Toch wagen we bij deze een dappere poging.

Pieter Paulus (1753-1796). Hij was in 1796 de eerste voorzitter van de Nationale Vergadering van de nog prille Bataafse Republiek. In feite was het de geboorte van het eerste democratisch gekozen parlement, of in ieder geval iets dat daar op leek.

Samuel van Houten (1837-1930). Bekend geworden dankzij de Wet houdende maatregelen tot het tegengaan van overmatige arbeid en verwaarlozing van kinderen, in de volksmond het Kinderwetje van Van Houten. Het aardige: dit initiatief kwam niet van de regering, maar vanuit de Kamer.

Lizzy van Dorp (1872-1945). Kamerlid van de Liberale Partij die in de vergetelheid is geraakt, terwijl zij in 1922 de eerste vrouwelijke fractievoorzitter van Nederland werd. Van Dorp was een fel voorvechtster van meer vrouwenrechten. Ze was ook de eerste vrouw die in Nederland als jurist afstudeerde en de eerste vrouwelijke econoom van Nederland.

Johan van Hulst (1911-2018). Het is merkwaardig dat er niet al een borstbeeld van deze man in het Kamergebouw te bewonderen is, of dat op z’n minst een vergaderzaaltje zijn naam draagt. Amsterdam kent inmiddels een Johan van Hulstbrug, dat dan weer wel. Hij was een kwart eeuw Eerste Kamerlid namens de CHU en later het CDA. Zijn verzetsverleden heeft hem tot ver over de grens beroemd gemaakt. Mede dankzij hem bleven meer dan vijfhonderd Joodse kinderen uit handen van de Duitse bezetter. Van Hulst weigerde zijn hele leven ‘de held’ te spelen. “Je probeert je plicht te doen. Dat de mensen later niet kunnen zeggen: hij stond erbij en hij keek ernaar.”

Maarten Schakel (1917-1997). Van verzetsman/burgemeester/Kamerlid Schakel bestaat al een borstbeeld, in Noordeloos, in 2002 onthuld door Dries van Agt. Het kunstwerk is gemaakt door Marcus Ravenswaaij. Zijn weduwe, Marijke Ravenswaaij-Deege, oppert een tweede beeld, even­tueel door haar te maken. We zullen het Arib meegeven.

Geschikte kandidaten die al in de vorige rubrieken zijn genoemd: Joop Voogd (1916-1983) en Dien Cornelissen (1924-2015).

Theo Joekes (1923-1999). Je zou de huidige VVD-fractie een type als Joekes gunnen. Ras-parlementariër, onverschrokken. Schuwde het conflict met de partijleiding niet.

Bernard Heldt (1841-1914). Bereikte als ongeschoolde meubelmaker het parlement. Onvermoeibaar strijder voor belangen van kwetsbaren. Maakte zich sterk voor algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen.

Gerda Brautigam (1913-1982). Rotterdamse, bekend om haar humor en ‘gewone mensentaal’. Bloedserieus streed ze voor de belangen van consumenten. Toen ze zich uitsprak tegen fabrieksbrood (‘zit kraak nog smaak aan’) kreeg ze haar bijnaam: ‘Gerda van de warme bakker’.

Eervolle vermeldingen:

- Pieter Vreede (1750-1835)

- Jan Schaper (1899-1934)

- Ria Beckers (1938-2006)

Lees ook:

Welk Kamerlid verdient een borstbeeld?

De beeldengalerij in de hal van de Tweede Kamer is een klassiek geval van gemiste kans.

De galerij der oud-Kamerleden krijgt vorm

De rubriek van drie ­weken geleden, waarin we u de vraag stelden welk oud-Kamerlid een borstbeeld verdient in het Kamergebouw, leverde talrijke reacties op.

Dossier Plein 2

De belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden