Pleidooi voor vuurwerkverbod na toename aantal gewonden

Het moet maar eens afgelopen zijn met het afsteken van consumentenvuurwerk. Dat vinden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Het is bepaald niet voor het eerst dat artsenorganisaties pleiten voor een vuurwerkverbod, maar dit jaar krijgen ze een cijfermatig steuntje in de rug: bij de jaarwisseling zijn meer gewonden gevallen dan een jaar eerder, blijkt uit een rondgang van de NOS. In 82 van de 98 afdelingen voor spoedeisende hulp kwamen in totaal 637 mensen met vuurwerkletsel binnen. Vorig jaar waren er 576 gewonden in alle afdelingen.

Veel mensen raakten gewond aan hun ogen. Zo telde het Oogziekenhuis in Rotterdam 30 mensen met oogklachten. Sommigen van hen zullen blind worden aan een of beide ogen. Andere gewonden verloren vingers, vijf mensen moeten een hand missen. In Dordrecht raakte een man een halve bil kwijt door vuurwerk.

Veertien afdelingen gaven aan dat ze te maken hebben gekregen met bedreigingen en agressie. Zo gooide iemand bij het VUmc in Amsterdam met een stoel. In Deventer vertoonde een patiënt 'ontoerekeningsvatbaar gedrag' onder invloed van drugs, in Groningen was iemand 'fysiek en verbaal agressief' door alcohol. In Haarlem gedroegen vrienden van een onwel geworden man zich 'onrustig en bedreigend' in het ziekenhuis. Ook plastisch chirurgen moesten meer lichamelijke schade herstellen. Ze opereerden 43 mensen met ernstige verwondingen, allen mannen. De meesten raakten gewond door illegaal vuurwerk. Vorig jaar zagen de plastisch chirurgen 25 ernstig gewonde slachtoffers rond de jaarwisseling.

Een 66-jarige man uit Bellingwolde kreeg vrijdagavond een hartstilstand, vermoedelijk omdat er vuurwerk tegen de gevel van zijn woning aan de Molenlaan was gegooid. De man is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. De politie vraagt mensen die in de buurt iets verdachts hebben gezien, dit te melden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden