Pleidooi voor versoepelen levenslange celstraf

(Novum) - De levenslange gevangenisstraf moet worden versoepeld. Na vijftien jaar moet er een tussentijdse beoordeling komen, die kan leiden tot strafvermindering of vrijlating. Daarvoor pleit een forum van vooraanstaande juristen en wetenschappers woensdag in Trouw.

Het nieuw opgerichte forum 'humane tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf' bestaat uit veertig vertegenwoordigers uit wetenschap, psychiatrie en rechtspraak. Onder hen zijn advocaat-generaal bij de Hoge Raad Geert Knigge, strafpleiter Willem Anker en gevangenispredikant Christiaan Donner.

De Groningse juriste Wiene van Hattum is de drijvende kracht achter het forum. "Als je iemand opbergt en de sleutel van de gevangenis weggooit, kun je net zo goed de doodstraf weer invoeren", stelt ze in Trouw. Volgens Van Hattum kan iemand tot inkeer komen of genezen door een behandeling en dan komt levenslang volgens haar neer op kwellen. "Ik vind dat je mensen niet mag afschrijven."

De groep wil met nieuwsbrieven en een website het draagvlak voor een 'humanere' uitvoering van levenslang vergroten. Het uiteindelijke doel is een wetswijziging. Ook is het forum voor nieuwe gerechtelijke procedures. Nu beslist de minister van Justitie over gratieverzoeken. Het forum zou liever een politiek minder kwetsbaar figuur op deze plek zien.

Sinds 2000 kregen 25 delinquenten in Nederland levenslang. In de vijftig jaar daarvoor kregen veertien personen deze straf. Volgens het forum is de levenslange celstraf aan een opmars bezig als gevolg van een verhard strafklimaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden