Pleidooi voor verkiezingen nog vóór de zomer frustreert het democratische proces

Zelfs de datum waarop Kamerverkiezingen kunnen worden gehouden, is inmiddels hogere politiek. De partijen die denken klaar te zijn voor de stembusgan dreigen in Den Haag hun meerderheid aan te wenden en zullen wellicht vandaag premier Mark Rutte adviseren de verkiezingen nog voor de zomer te houden.

De eerste klap is kennelijk voor VVD, PvdA en SP een dure daalder waard. Dat daarmee in andere partijen een ordentelijke kandidaatsstelling wordt gefrustreerd, dat groepen die overwegen met een eigen lijst aan verkiezingen mee te doen in de praktijk nog nauwelijks kans krijgen en dat het Nederlanders in het buitenland vrijwel onmogelijk gemaakt wordt zich nog als kiezer in te schrijven en dus hun stem uit te brengen, doet kennelijk in de machtspolitieke honger niet ter zake.

Het CDA bijvoorbeeld is nog in een discussie verwikkeld over de wijze waarop een nieuwe lijsttrekker moet worden aangewezen, Een deel van de partij wil verkiezingen, een deel wil de oude vertrouwde procedure volgen waarbij het partijbestuur met een enkelvoudige voordracht komt voor het partijcongres.

De democratische hoffelijkheid gebiedt andere partijen een dergelijke situatie te onderkennen en daarmee rekening te houden in de te kiezen termijn waarop verkiezingen mogelijk zijn. Maar niets van dat alles bij een Kamermeerderheid. Een verwerpelijke benadering, waar Rutte hopelijk niet in meegaat.

Voor de aanpak van de crisis zijn Kamerverkiezingen voor de zomer helemaal niet nodig. Dit argument is er met de haren bijgesleept. Mocht het lukken, zoals meerdere partijen in de Kamer zeggen te willen, om in grote lijnen in het parlement overeenstemming te bereiken voor de verkiezingen over een bezuinigings- en hervormingspakket, dan is de concrete begroting voor 2013 nog slechts van relatief belang.

Hoe een Kamermeerderheid moet ontstaan voor een aanpak van de crisis en het saneren van de overheidsfinanciën is ondertussen de grote vraag. Menig politicus had het gisteren over de noodzaak voor partijen om over hun eigen schaduw heen te springen. Maar veel vertrouwen scheppen dergelijke oproepen niet.

Het debat vandaag over de val van het minderheidskabinet biedt daarvoor hopelijk meer houvast. Verkiezingen voor de zomer of pas in de herfst; er wordt hoe dan ook kostbare tijd verspild. Nederland kan zich de luxe van politieke spelletjes rond de verkiezingsdatum eigenlijk helemaal niet veroorloven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden