Pleidooi voor uitstel EU-besluit Roundup

Een betoging eind oktober in Brussel tegen Monsanto, fabrikant van Roundup, waar demonstranten de dans van de EU met de dood uitbeelden. Roundup is een onkruidverdelgingsmiddel waarin het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat voorkomt. Activisten roepen de EU op het middel te verbieden. Beeld EPA
Een betoging eind oktober in Brussel tegen Monsanto, fabrikant van Roundup, waar demonstranten de dans van de EU met de dood uitbeelden. Roundup is een onkruidverdelgingsmiddel waarin het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat voorkomt. Activisten roepen de EU op het middel te verbieden.Beeld EPA

Een omstreden onkruidverdelger kan wellicht worden verboden als er nieuwe documenten vrijkomen, stelt Cary Gillam, auteur van een boek over glyfosaat.

Joop Bouma

Nederland en de Europese Unie moeten een verlenging van de Europese vergunning voor de omstreden onkruidverdelger Roundup opschorten. Bij een rechtszaak van zieke boeren in de VS tegen fabrikant Monsanto zal het bedrijf op last van de rechter informatie openbaar moeten maken die een gefundeerde beslissing over Roundup vergemakkelijken, zegt de Amerikaanse Carey Gillam, auteur van een boek over glyfosaat, de werkzame stof in Roundup.

Gillam, die twintig jaar onderzoek deed naar glyfosaat, sluit niet uit dat nieuwe documenten tot een verbod kunnen leiden. Ze sprak gisteren in Den Haag met Kamerleden van D66 en GroenLinks.

Vergunning verlengen

De Europese Commissie wil de vergunning voor Roundup, die volgende maand afloopt, verlengen. Gisteren kreeg de Commissie opnieuw niet genoeg steun van lid­staten om de onkruidverdelger nog vijf jaar toe te laten. Eind deze maand volgt een nieuwe stemming. Het Europees Parlement stemde in oktober voor een totaal verbod op glyfosaat over vijf jaar, maar dat oordeel kan de commissie naast zich neerleggen. Minstens 16 van de 28 EU-lidstaten moeten voor verlenging stemmen. Veertien stemden gisteren tegen, waaronder België, Luxemburg en Frankrijk. Parijs wil niet verder gaan dan drie jaar. Negen landen, waaronder Nederland, steunden het voorstel voor vijf jaar.

Europese landbouworganisaties stellen dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat en pleiten voor een verlenging van vijftien jaar. Volgens de Groenen in het Europees Parlement moet de Commissie inzien dat er geen steun is voor verlenging van de vergunning. Europarlementariër Bart Staes stelt dat de vrees van Europa voor een miljardenclaim van Monsanto ongegrond is. Voor de boeren zouden er voldoende alternatieve bestrijdingsmiddelen zijn.

null Beeld EPA
Beeld EPA

IARC, het kankerinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie, bestempelde­­ glyfosaat eerder als mogelijk kankerverwekkend bij mensen. Die conclusie werd tegengesproken door andere organisaties. Gillam sprak voor haar boek Amerikaanse boeren die op grote schaal – en veelal onbeschermd – glyfosaat op hun akkers sproeiden en agressieve vormen van kanker in de lymfevaten kregen.

Misleid

Zij hebben Monsanto voor de rechter gedaagd. Een rechter in San Francisco behandelt volgend jaar 275 gebundelde zaken van boeren (of nabestaanden van hen) die zeggen dat ze ziek zijn geworden door het werken met Roundup. In Nederland zijn nog geen ziektegevallen bekend. Glyfosaat wordt op vrij grote schaal gebruikt om landbouwgrond onkruidvrij te maken.

Monsanto heeft met hulp van betaalde wetenschappers en artikelen die door het bedrijf zelf zijn geschreven onder naam van gevestigde experts, stelselmatig overheden, toelatingsautoriteiten en media misleid door vol te houden dat glyfosaat veilig is, zegt oud-journaliste Gillam. Ze publiceerde afgelopen maand een boek in de VS, waarin ze activiteiten van Monsanto gedetailleerd beschrijft. Morgen verschijnt een Nederlandse vertaling.

“Als je, zoals Monsanto deed, beweert­­ dat Roundup net zo veilig is als tafelzout en dat je het zelfs zou kunnen drinken, dan ben je niet eerlijk bezig”, aldus Gillam.

Lees ook een interview met Carey Gillam: Verjaagd door de druk van Monsanto

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden