Pleidooi voor Rotterdams intimidatiemeldpunt

Rotterdam moet een lokaal programma krijgen tegen inmenging en onderdrukking in de Turkse gemeenschap. De Rotterdamse CDA-fractie wil een intimidatiemeldpunt. Ook moet er mentale ondersteuning komen en de mogelijkheid tot anonieme aangifte voor mensen die zich geïntimideerd voelen. Ondernemers die geboycot worden, moeten begeleiding kunnen krijgen.


Het CDA wordt gesteund door Leefbaar Rotterdam. Fractievoorzitter Sven de Langen rekent erop dat andere partijen volgen.


De Langen weet zich gesteund door de landelijke en de Europese CDA-fracties. In september werd een motie van CDA-fractievoorzitter Buma aangenomen die financiering van moskeeën door de Turkse overheid aan banden moet leggen. Kamerlid Pieter Omtzigt pleitte onlangs in Trouw voor een wet die campagnebezoeken van ondemocratische regimes verbiedt.


De Langen vindt dat het demissionaire kabinet meer moet doen tegen Turkse inmenging. "Hoewel er heel erge dingen gebeuren op Nederlandse bodem, zijn nergens concrete maatregelen genomen."


De Langen hoopt door lokale maatregelen het kabinet tot actie te bewegen. Zo wil hij dat er een einde komt aan Turkse invloed op moskeeën in Nederland, aan stemadviezen in gebedshuizen, en aan inmenging vanuit het consulaat.


Volgens De Langen zijn de spanningen in de Turkse gemeenschap van Rotterdam sinds de diplomatieke rel rond de komst van twee ministers hoog opgelopen. "Het aantal mensen dat intimidatie ervaart, is naar een piek gestegen."


De Langen zag het in zijn eigen omgeving. Zijn collega, het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir, legde vorige week zijn werk neer, vanwege bedreigingen en intimidaties. "Dat Turan tijdelijk gestopt is, heeft mij dusdanig diep geraakt, dat ik nu niet meer loslaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden