Pleidooi voor 'kweekvijvers van medicijninnovatie'

De Utrechtse hoogleraar Toine Pieters heeft gisteren tijdens zijn oratie gepleit voor behoud van de Nederlandse deskundigheid op het gebied van geneesmiddelontwikkeling.

Volgens Pieters moet de overheid 'kweekvijvers van farmaceutische innovatie' stimuleren. Dat kan door het oprichten van farmaceutische bedrijvenparken. In de gespecialiseerde bedrijven zouden wetenschappers van bedrijven als Organon en Solvay Pharmaceuticals onderdak moet krijgen.

Pieters vreest dat de expertise op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen naar India en China zal verdwijnen, nu zowel Organon als Solvay hun onderzoekscentra gaan sluiten. Pieters is bijzonder hoogleraar in de 'Geschiedenis van de farmacie' in Utrecht.

Farmaceutische bedrijvenparken sluiten naadloos aan bij de herverkaveling van de ontwikkeling en productie van medicijnen op wereldniveau, stelt Pieters. "In de toekomst zou dit beleid zelfs een nieuwe generatie van Nederlandse farmaceutische bedrijven kunnen opleveren." Pieters wil dat het ministerie van economische zaken en innovatie lokale initiatieven van Organon en Solvay serieus neemt.

De hoogleraar wijst er op dat Organon een wereldreputatie heeft verworven op het gebied van geslachtshormonen, vooral voor vrouwen.

Dertig jaar geleden ontwikkelde Organon in Oss ook een veelbelovend antidepressivum (Remeron), dat veel heeft bijgedragen aan de winst van moederbedrijf Akzo Nobel. In 2003 verliep het patent op Remeron en dat leidde tot een scherpe winstdaling.

Wereldwijd raakten farmaceutische bedrijven in de problemen doordat er nog nauwelijks innoverende middelen werden ontwikkeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden