Pleidooi voor investeringen Afghanistan tegen opium

(Novum/Ap) - De internationale gemeenschap moet de komende tien jaar voor ten minste 1,35 miljard euro investeren in irrigatiewerken, wegenaanleg en andere ontwikkelingsprojecten in Afghanistan, om te voorkomen dat Afghaanse boeren doorgaan met de verbouw van papavers voor de opiumwinning. De Wereldbank en het ontwikkelingsinstituut van de Britse regering zeggen dit in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd in Tokio. Het rapport zag het licht op een conferentie van landen en organisaties die betrokken zijn bij de militaire en civiele inspanningen in Afghanistan.

William Byrd van de Wereldbank zei in een toelichting dat arme Afghaanse boeren alleen van de relatief zeer lucratieve papaverteelt zijn af te brengen als alternatieven worden geboden. Byrd legde de verklaring af op een bijeenkomst van de 24 lidstaten tellende Joint Coordinating and Monitoring Board (JCMB), die toezicht uitoefent op het Afghanistan Compact, een overeenkomst die in januari 2006 op een conferentie in Londen werd aanvaard.

De reden van de aandacht voor de papaververbouw is de relatie tussen opium en terrorisme. De rebellen financieren hun wapenaankopen voor een niet gering deel met de opiumhandel, die na de val van de Taliban eind 2001 dan ook sterk is toegenomen. Zo steeg de productie van ruwe opium, de grondstof voor heroïne, alleen al in 2007 in Afghanistan met 34 procent.

De rapporteurs roepen op tot gemeenschapsprojecten, irrigatiewerken en steun voor lokale ondernemers. In bedragen zou het gaan om 810 miljoen euro voor irrigatiewerken, 370 miljoen euro voor regionale ontwikkeling en 270 miljoen euro voor wegenaanleg en -onderhoud.

Daarnaast wordt gepleit voor betere samenwerking tussen de verschillende donoren, die in veel gevallen falen op het punt van coördinatie. Alastair McKechnie, Afghanistan-directeur van de Wereldbank, zei dat er momenteel 62 donoren zijn, van wie veel met een eigen inbreng in de veiligheidssituatie, de politiek en de wederopbouw.

Volgens Afghaanse experts dient de opiumhandel voor een groot deel ter financiering van de verschillende verzetsgroeperingen. Neveneffecten zijn een bloeiende georganiseerde misdaad en drugsverslaving. "Drugs zitten achter terrorisme, drugs steunen terrorisme", aldus generaal Khodaidad, waarnemend minister voor de drugsbestrijding.

De bijeenkomst in Tokio wordt ook bijgewoond door de Afghaanse minister van buitenlandse zaken Dadfar Spanta. Het is de derde conferentie die is belegd om toe te zien op de naleving van het Afghanistan Compact, dat over vijf jaar loopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden