Pleidooi voor hogere snelheid caravans

AMSTERDAM (ANP) - De maximumsnelheid voor auto's met caravans en aanhangwagens zou op de Nederlandse snelwegen moeten worden verhoogd. Vrachtwagens rijden vaak achter de langzaam rijdende caravans, die ze niet in mogen halen.

Als de maximumsnelheid voor caravans omhoog gaat, zorgt dat voor een betere doorstroming, minder hinder en minder agressie tussen de verschillende weggebruikers.

Dat vinden De ANWB, Bovag, ondernemersorganisatie FOCWA, verladersorganisaties EVO en TLN en en de KCI (caravanfabrikanten en -importeurs). De partijen hebben een brief gestuurd naar de minister van Verkeer en Waterstaat in de hoop dat de maximumsnelheid aangepast wordt van 80 kilometer per uur naar 90 of 100.

Geen probleem

Oud-minister Karla Peijs zegde de Tweede Kamer vorig jaar nog toe dat onderzocht zou worden wat de gevolgen kunnen zijn van het opschroeven van de snelheid. Ze deed dit op aandringen van CDA, VVD en PvdA. Eerder wees ze er nog op dat caravanrijders niet vaak op de weg zitten en dat het gevaarlijk kan worden als ze vrachtwagens mogen inhalen.

Volgens de organisaties is het geen probleem als caravans harder gaan rijden. ,,In Frankrijk en Duitsland zien we dat de veiligheid niet in het geding is bij een verhoging van de maximumsnelheid'', aldus een woordvoerder van de Bovag.

Ook voor het milieu is het geen probleem, stellen de betrokken partijen. ,,De homogene verkeersstroom beperkt inhaalacties en het extra brandstofgebruik dat daarmee gepaard gaat'', stelt de zegsman. Ook technisch zou het mogelijk zijn harder te rijden met een caravan of aanhangwagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden