Pleidooi voor glazen overkapping over A1

(Novum) - Bestuurders in de regio Amsterdam hebben donderdag een plan gelanceerd dat voorziet in een glazen overkapping over delen van de A1 en de A10-Oost. Vanaf 2011 worden de wegen verbreed en geluidsschermen zouden dan geen soelaas meer bieden. Ook komt een glazen kap de luchtkwaliteit ten goede.

De overkapping beslaat een lengte van ruim drie kilometer en moet er bij circa zeventienduizend woningen voor zorgen dat de bewoners minder geluidsoverlast ervaren. De kosten worden geschat op 300 miljoen euro. Van een gesloten dak is geen sprake: het gaat om naar binnen gebogen luifels met een vijf meter brede opening aan de bovenkant.

Het gaat om een gezamenlijk voorstel van de gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam. De komende jaren neemt het verkeer in het gebied Schiphol-Amsterdam-Almere naar verwachting met dertig tot vijftig procent toe. Die verwachting is onder meer gebaseerd op de aantrekkende economie en extra woningbouw.

De overkapping is een van twee geopperde oplossingen waarover het rijk zich gaat buigen. Het andere voorstel grijpt terug op geluidsschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden