Pleidooi voor flinke groei Amsterdam

Amsterdam Beeld anp
AmsterdamBeeld anp

Nederlandse steden zijn te klein om de economie aan te jagen en het is heel moeilijk om daar iets aan te veranderen. Dat zeggen twee hoogleraren vandaag in Trouw. Alleen als Amsterdam in inwonertal verdubbelt, kan Nederland misschien aanhaken bij de internationale concurrentie. Die verdubbeling zal ten koste gaan van andere steden, maar is goed voor Nederland als geheel.

Hanne Obbink

De twee lopen vooruit op de Agenda Stad die minister Plasterk (binnenlandse zaken) nog voor de zomer naar de Kamer wil sturen en waarin hij een plan ontvouwt om de steden te versterken. Half april vertelde hij in Trouw al welke kant hij op wil: we moeten Nederland zien als één groot stedelijk netwerk. Als daarin goed wordt samengewerkt, kan zo'n netwerk volgens hem de concurrentie met grote wereldsteden aan.

Voor economische groei zijn grote steden onontbeerlijk, dat zijn de hoogleraren Zef Hemel en Frank van Oort met Plasterk eens. En dat de Nederlandse steden daarvoor te klein zijn, is evenmin omstreden. Maar of zo'n stedelijk netwerk dezelfde functie kan vervullen als een echte grote stad, betwijfelen de twee.

Uitgestrekt
Hemel (hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam) is het meest uitgesproken: dat gaat niet lukken. Om de concurrentie aan te kunnen, moet een stad veel hoogopgeleiden met gespecialiseerde kennis herbergen, en die moeten elkaar face-to-face tegenkomen. In zo'n uitgestrekte netwerkstad kan dat niet.

Daarom doet Plasterk er volgens Hemel beter aan in te zetten op de groei van Amsterdam tot een wereldstad met twee miljoen inwoners, twee keer zoveel als nu. De rest van Nederland kan dan meeliften op het succes van Amsterdam. "Gebeurt dat niet, dan komt heel Nederland op het tweede plan terecht."

Het kán wel, een netwerkstad die concurreert met wereldsteden, denkt daarentegen Van Oort (hoogleraar stedelijke economie in Utrecht en Rotterdam). Maar zo'n netwerk vergt veel samenwerking en in de Nederlandse verhoudingen ziet hij dat niet gebeuren. "Eerlijk gezegd is er geen bestuurslaag die er inhoudelijk genoeg van weet om het succesvol uit te voeren." Is die ene grote stad, Amsterdam, wel haalbaar? Van Oort twijfelt. "Waarschijnlijk is dat inderdaad kansrijker."

Vandaag in Trouw, de Verdieping: Maak Amsterdam twee keer zo groot

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden