Pleidooi Paul Tang: PvdA moet strijd tegen het kapitalisme weer oppakken

Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid tijdens zijn speech op de avond van de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld ANP
Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid tijdens zijn speech op de avond van de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

De strijd tussen kapitaal en arbeid, is dat ouderwets? Helemaal niet, vindt Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA. Die strijd is actueler dan ooit.

Maaike van Houten

Zijn aangeslagen partij moet daar meer werk van maken, niet alleen van de bescherming van werknemers, maar vooral ook van de beteugeling van het kapitaal, dat zich veel te makkelijk kan verplaatsen over de wereld. De aandeelhouder heeft daar baat bij, maar de arbeider heeft het nakijken.

Tangs pleidooi voor een PvdA dat het kapitalisme in toom probeert te houden, staat in het jongste nummer van Socialisme en Democratie, het tijdschrift van het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Vier bijdragen en de column van hoofdredacteur Menno Hurenkamp zijn gewijd aan het dramatische verlies van 29 zetels bij de verkiezingen.

Erop of eronder

Het wordt het komend jaar erop of eronder, schrijft de redactie. De ideeën voor een kentering schieten alle kanten op. Publicist Frans Verhagen vindt dat het accent moet liggen op sociaal-economisch beleid. En Dirk-Jan van Baar, een 'vrijzinnige-conservatief' die voor het eerst sinds 1986 weer op de PvdA stemde, noemt het onzin dat politiek alleen nog over culturele thema's als immigratie en integratie zou gaan. Kerntaak van de sociaal- democratie blijft volgens hem 'het verschaffen van een minimum aan bestaanszekerheid voor álle burgers.'

Dat was trouwens ook een van de bevindingen uit Van Waarde, een onderzoek naar de vraag waar de moderne sociaal-democratie voor moet staan. Dat project van het wetenschappelijk bureau wordt in Socialisme en Democratie geprezen, "maar de partij heeft er niet of niet genoeg naar gehandeld", vindt Tang. Hij constateert ook dat de nieuwe PvdA-voorman, Lodewijk Asscher, wel een scherpere koers is gaan varen op het gebied van werk. "Maar het kwam te laat en was onzichtbaar", meent Tang.

Hoop putten enkele auteurs uit de zusterpartij in Duitsland, die onder leiding van Martin Schulz een geduchte concurrent lijkt te worden van de CDU van Angela Merkel. Dat maakt indruk op de Nederlandse PvdA'ers, zoveel zelfs dat Menno Hurenkamp zich afvraagt of de PvdA niet beter met de SPD kan fuseren dan met GroenLinks of de SP. Meer linkse samenwerking is dan wel weer het toekomstperspectief van Wilmar Bolhuis, politiek assistent bij het ministerie van Asscher. "Ooit wordt het weer linkse lente", schrijft hij. "Als we hard werken misschien al in 2021."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden