Pleidooi om witte filmwereld in te kleuren

diversiteit | Een werkgroep diversiteit in de filmindustrie presenteert haar ideeën en pleit voor 'streefpercentages'.

Een film als 'Alles is liefde', waarin iedereen wit is, op die ene receptioniste op de achtergrond na, moet voorgoed tot het verleden behoren. Dat is de inzet van de werkgroep diversiteit, samengesteld uit leden van verschillende beroepsverenigingen in de filmwereld: regisseurs, producenten, scenaristen en acteurs. Gistermiddag presenteerden ze hun voorstellen op het Nederlands Film Festival.

Het thema diversiteit stond de afgelopen jaren vaker op de agenda, maar structureel veranderde er weinig. Zie de films die dit jaar de meeste Gouden Kalf-nominaties opstreken: stuk voor stuk geregisseerd door witte mannen van middelbare leeftijd, en vol witte gezichten. Dat moet anders, diverser, vond de werkgroep die begin dit jaar van start ging.

Dat zou al in het onderwijs moeten beginnen. Zo zouden de filmopleidingen er goed aan doen onderzoek te doen naar de instroom van niet-westerse studenten en de mogelijke drempels die zij ervaren. Bovendien zouden de scholen proactief op zoek moeten gaan naar 'cultureel diverse aanmeldingen'.

Scenaristen moeten bij het schrijven van een script letten op een bredere invulling van personages, schrijft de werkgroep. Er zouden scriptconsultants of coauteurs ingeschakeld kunnen worden voor een cultureel diverser perspectief. Voor castingbureaus ligt er een soortgelijke opdracht: waarom geen Indische buren? Een Marokkaanse arts? Een Surinaamse rechter?

Het Filmfonds als grootste subsidieverstrekker van de Nederlandse film zou diversiteit mee moeten laten wegen in de toekenning van geld. Dus wie een filmplan indient met een thema dat een brede groep aanspreekt, of een diverse cast en crew kiest, moet een streepje voor krijgen.

Verder zou het fonds er goed aan doen om te onderzoeken hoe het nu met de diversiteit gesteld is, zodat er vervolgens 'streefpercentages' geformuleerd kunnen worden.

Gisteren werd er tijdens een bijeenkomst op het Nederlands Film Festival voor het eerst gediscussieerd over de voorstellen van de werkgroep. De vraag is wat er vervolgens gaat gebeuren. Zo is nog onduidelijk wie er op de naleving van nieuwe afspraken moet gaan toezien en uit welke middelen dat betaald moet worden.

Het Filmfonds liet desgevraagd weten diversiteit in het algemeen reglement 2017-2020 te hebben opgenomen, als een van de beoordelingscriteria. Het gaat daarbij niet alleen om culturele diversiteit, maar ook om leeftijd en sekse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden