Pleidooi hondenbezitters voor opvoedbewijs

Als minister Gerda Verburg (Landbouw) echt het aantal bijtincidenten met honden wil verminderen, moet ze fokkers en eigenaren aanpakken. Dat is de boodschap die meer dan tienduizend verontruste hondenliefhebbers voor de minister hebben.

Ze verzetten zich tegen de nieuwe Regeling Agressieve Dieren en raden Verburg aan een opvoedbewijs in te voeren voor iedereen die een hond wil. „Om ongelukken tegen te gaan, mogen mensen ook pas in een auto rijden als ze hun rijbewijs gehaald hebben”, stellen het Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft woensdag. Ontstaan er ondanks het opvoedbewijs problemen met het gedrag van de hond, dan kunnen een aanlijngebod en een muilkorfplicht, met gedragstherapie voor de hond, uitkomst bieden, vinden de organisaties.

„Als eigenaren weigeren mee te werken en duidelijk de veroorzaker zijn van de problemen, volgt een verbod om honden te houden. Dit zou wettelijk geregeld moeten worden.”

Het zit de dierenliefhebbers dwars dat een hond volgens de nieuwe richtlijn al in beslag zou kunnen worden genomen als „iemand beweert zich door het gedrag van dier bedreigd te hebben gevoeld”. Het dier belandt dan zeker enige weken in een kennel, omringd door andere blaffende honden voordat een gedragstest wordt afgenomen. „Deze situatie maakt de hond onstabiel en kan het testresultaat in hoge mate beïnvloeden, zeker als de eigenaar niet bij de test aanwezig mag zijn. De hond zou daarom niet in beslag genomen behoren te worden, maar in afwachting van de test een aanlijn- en muilkorfgebod moeten krijgen.”

De samenwerkende hondenliefhebbers noemen het volstrekt onacceptabel en onnodig dat een hond die niet slaagt voor de gedragstest, wordt afgemaakt. Ze wijzen erop dat de gedragstest nooit geheel betrouwbaar is. „Een hond kan bovendien tot op hoge leeftijd nog dingen af- en aanleren. Er bestaat tegenwoordig goede gedragstherapie en daarbij kan men een muilkorf- en aanlijngebod laten ingaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden