Pleidooi aan politiek om niet op innovatie te bezuinigen

Jelle Brandsma redactie economie

den haag – Nederland raakt technologisch achterop, constateert het innovatieplatform. Er is dringend extra inzet, vooral geld, nodig. Maar volgens hoogleraar Henk Volberda kan de effectiviteit van onderzoek en ontwikkeling omhoog door bedrijven slimmer te organiseren.

Op de ranglijst van innovatieve landen zakte Nederland van de achtste naar de tiende plaats. Bovenaan staan Zwitserland en de Verenigde Staten. Bezuinig niet op innovatie, meldt het platform aan de politiek. Investeer in talent, bepleit het verder: van voorschoolse opvang tot bijscholing voor werknemers. Deskundigheidsbevordering voor docenten, maatwerk in het onderwijs en leerrechten in bedrijven zouden ook tot verbetering leiden. „Het moet normaal worden voor Nederlanders om zich bij te scholen. Zet daarbij in op de kansen die de omslag naar de duurzame samenleving biedt.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW onderschrijft die goede raad. „Andere landen geven ook meer gas. Het gaat niet alleen om slimme koppen, ook om ondernemerschap”, zegt Thomas Grosfeld.

Nederland investeert te weinig, zegt Volberda. „Terwijl Nederland volgens het Europese verdrag van Lissabon 3 procent van het bruto nationaal product (bnp) zou moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling, halen wij nu niet eens 1,6 procent. Ook de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten is niet goed.”

Bedrijven richten zich op korte-termijneffecten, op herstructureringen en te weinig op innovatie, meent Volberda. „Landen als Rusland en China lopen ons al voorbij. Uit gegevens van de European Innovation Scoreboard blijkt dat wij in de middenmoot terechtkomen, met landen als Tsjechië en België.”

Het grootste probleem is volgens de hoogleraar dat Nederland investeringen in onderzoek en ontwikkeling onvoldoende weet om te zetten in producten en diensten. „Om meer succes te boeken zijn een platte organisatie en investeringen in de inzetbaarheid van mensen nodig. Zweden werkt daar aan en staat dan ook veel hoger op de innovatieranglijst dan Nederland.”

Volgens Volberda is de kans groot dat bij de komende bezuinigingen wordt gesneden in de innovatie-stimulering en niet in technologisch fundamenteel onderzoek. Hij betreurt dat. „De niet op technologie gerichte innovatie, het sociale aspect, wordt onderschat. Sociale innovatie bepaalt 75 procent van de omzet, de technologie bepaalt 25 procent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden