null Beeld

CommentaarPleegzorg

Pleegzorg moet en kán beter

Pleegzorg kan ‘zwaar en ingewikkeld zijn’, schrijft Pleegzorg Nederland op de eigen website. Daarmee zegt de organisatie geen woord te veel. Van de 16.534 pleeggezinnen stopte in 2018 zo’n een op de zeven met opvang van kinderen. Genoeg reden tot zorg, zeker omdat ongeveer 700 kinderen wachten om in een pleeggezin te worden geplaatst. De bij de pleegzorg betrokken organisaties wilden weten wat voor deze gezinnen de reden was om te stoppen. Vandaar dat zij daarnaar onderzoek deden. Van de pleeggezinnen die stopten, deden 542 eraan mee. Door dit onderzoek in te stellen, geven het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland er blijk van dat ze zich realiseren dat de begeleiding van pleegouders beter kan. Met dit zelfonderzoek stellen deze organisaties een voorbeeld.

De conclusie van het onderzoek is dat inderdaad nogal wat is aan te merken op de steun voor pleegouders, de opvang en de organisatie van de zorg en de begeleiding. Op papier is alles prima geregeld, maar in de praktijk werkt het niet goed. Ervaringen van pleegouders laten zien dat er bijvoorbeeld echt te veel hulpverleners en begeleiders betrokken zijn bij elk gezin. Daardoor voelt niemand zich echt verantwoordelijk en is er niemand om te signaleren als er iets grondig mis is, laat staan om daarbij adequaat in te grijpen. Ondertussen schieten de begeleiding, de steun en ook de nazorg ernstig tekort.

Bron van spanningen en conflicten

Vooropgesteld: pleegzorg is een ingewikkelde tak van Jeugdzorg. De verhouding tussen biologische ouders en pleegouders is per definitie een bron van spanningen en conflicten. De kinderen om wie het gaat, zijn zelden sterk en stevig genoeg om zelf de regie te nemen over een gezond en gelukkig bestaan. Ze hebben soms trauma’s, waardoor extra zorg nodig is. De positie van pleegouders is, misschien juist ook door hun welwillendheid, kwetsbaar.

Uiteindelijk zijn het de kinderen die het meest de dupe worden van de tekortkomingen in de organisatie van de pleegzorg, hoewel de voorbeelden deze week in Trouw laten zien dat ook pleegouders veel te verliezen hebben, zeker wanneer ze binnen de familie kinderen opvangen.

Minder is meer, lijkt het devies, als het gaat om het aantal begeleiders bij pleeggezinnen. Maar de kwaliteit van de begeleiding moet omhoog.

Het onderzoek naar de uitval van pleeggezinnen maakt deel uit van een langlopend project. De resultaten ervan zullen niet voor alle kinderen die wachten op een veilig thuis op tijd komen. Maar dit lijkt wel een goede aanpak om op den duur meer pleegkinderen en pleegouders langere tijd samen te laten optrekken.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden