Pleegouders worden opgezadeld met kinderen met te zware problemen

Beeld ANP

Bijna de helft van de pleegouders vindt dat zij te vaak kinderen in huis krijgen die ze niet aankunnen. Het schort daarbij aan professionele steun die ouders nodig hebben om te zorgen voor deze kinderen met ernstige gedragsproblemen. Bijna de helft van de plaatsingen stopt daardoor voortijdig en dan moet het kind weer verhuizen.

Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma ‘De Monitor’, dat er zondagavond een uitzending aan wijdt. De programmamakers hielden een enquête onder 300 pleeggezinnen in Zeeland, Overijssel, Groningen en Drenthe en spraken met experts. Sinds de Jeugdwet van 2015 kijken hulpverleners eerst hoe ze kinderen in hun eigen omgeving kunnen ondersteunen. De kinderen die alsnog uit huis geplaatst worden, hebben dus zwaardere problemen. Zij worden nu ‘te makkelijk’ in pleeggezinnen geplaatst, zeggen deskundigen tegen De Monitor. De kinderen om wie het gaat, hebben bijvoorbeeld een lichte verstandelijke beperking, zijn verwaarloosd of mishandeld én hebben hechtingsproblemen. 

“Die kun je niet zomaar in een pleeggezin plaatsen”, zegt lector ­residentiële jeugdzorg Peer van der Helm van de Hogeschool Leiden. Zij zouden beter af zijn in instellingen of gezinshuizen, denkt hij. “Ik maak ook mee dat jongeren met anti­sociaal gedrag en een zedenachtergrond in nietsvermoedende pleeggezinnen worden geplaatst. Als zo’n jongere zich vergrijpt aan een ander kind, heb je de poppen aan het dansen.”

Goedkoper

De focus op opvang in gezinnen is financieel gedreven, menen jeugdzorgexperts. Veel gemeenten zeggen dat ze te weinig geld hebben voor de zorg die ze moeten inkopen. Pleegzorg is met 40 euro per dag veel goedkoper dan de plaatsing in een kleinschalig gezinshuis (148 euro) of een instelling (250 euro), waarvoor ook nog eens wachtlijsten zijn.

Van der Helm: “In de praktijk zie ik bijvoorbeeld dat kinderen uit een pleeggezin worden gehaald, omdat het niet gaat en naar een gezinshuis gaan – waar een professionele opvoeder 24 uur per dag aanwezig is – tot ze gestabiliseerd zijn. “Daarna wil de gemeente ze weer terug hebben naar een pleeggezin. Dat is helemaal niet de bedoeling.”

Al deze factoren leiden tot een hoog aantal breakdowns, zoals dat heet in pleegzorgland: onwenselijke, ongeplande voortijdig afgebroken plaatsingen. Vorig jaar bleek uit ­onderzoek in 200 gezinnen dat pleegkinderen die daar opgevangen werden gemiddeld 3,6 plaatsingen achter de rug hadden. Dat zadelt ­deze kinderen op met extra negatieve ervaringen.

Hoopvol

Iedereen maar in instellingen ­opnemen, hoewel dat soms nodig is, is óók niet de oplossing, vindt lector Van der Helm. Hij pleit voor betere risicoanalyses als kinderen uit huis worden geplaatst: wat hebben ze meegemaakt, wat voor trauma’s hebben ze opgelopen, en dan de afweging: welke zorg past daar het beste bij?

Hij ziet steeds meer pleeggezinnen uitgroeien tot gezinshuizen, waar één van de ouders fulltime de zorg op zich neemt, of pedagogisch medewerkers die zo’n huis beginnen omdat ze zich het lot van de kinderen waarmee ze werken in de instellingen aantrekken. “Dat zijn hoopvolle ontwikkelingen”, zegt van der Helm.

Volgens Tijs Hardenbol, woordvoerder Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, moeten pleegouders via cursussen en opleidingen voorbereid worden op de complexere problematiek. Verder vindt hij dat pleegkinderen waar nodig ook aanvullende zorg moeten krijgen, buiten het pleeggezin. “Sommige gemeenten zijn tegen het stapelen van zorg, waardoor een kind dat in de pleegzorg zit niet in aanmerking komt voor aanvullende zorg, bijvoorbeeld bij een psycholoog of speltherapeut. Dat is natuurlijk heel krom.”

Belangenorganisatie Jeugdzorg Nederland laat weten dat door de ­tariefdruk van gemeenten, het bieden van de juiste ondersteuning een “worsteling is, die het niet zou mogen zijn.” De Vereniging Nederlandse Gemeenten herkent zich niet in het beeld dat zorgoverwegingen van geld afhangen. Mocht het nodig blijken te zijn, dan wil de vereniging wel in ­gesprek over de tarieven.

Lees ook:

De positie van pleegouders is nog vaak ongelijkwaardig en kwetsbaar

Ondanks meerdere waarschuwingen van haar pleegouders kon niet worden voorkomen dat baby Hannah door haar ouders werd ontvoerd. Vorige week bleek uit een brief van de inspecties die onderzoek deden naar het voorval, dat de begeleiding van de pleegouders door organisaties voor pleegzorg en jeugdbescherming - op zijn zachtst gezegd - te wensen overliet, schrijft Peter van der Loo, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden