Pleegouders vaak pas laat gescreend

amsterdam - – Er is te weinig zicht op riskante situaties voor kinderen in pleeggezinnen. Dat geldt zeker voor zogenoemde ’netwerkpleeggezinnen’: buren, ooms en tantes of grootouders die zich over een kind ontfermen. Zij worden vaak pas gescreend als hun pleegkind al maanden bij hen woont.

Dat moet veranderen, zo concludeert de Inspectie jeugdzorg in haar jaarbericht, dat vandaag verschijnt. Pleegzorginstellingen moeten veel eerder onderzoeken of kinderen veilig zijn bij hun netwerkpleegouders. Ook moeten zij bij alle pleeggezinnen systematischer controleren of er zich ingrijpende veranderingen voordoen. Door een scheiding van de pleegouders, schulden of pesterijen door de eigen kinderen kan het pleegkind later alsnog in een onveilige situatie belanden.

Naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten – waarbij kinderen in het pleeggezin werden misbruikt – deed de inspectie in 2008 en 2009 onderzoek bij zeventien pleegzorginstellingen, verspreid over alle provincies.

Jaarlijks komen in Nederland zo’n 22.000 kinderen in een pleeggezin terecht. In ruim een derde van de gevallen gaat het om een netwerkpleeggezin.

Potentiële pleegouders worden doorgaans uitgebreid gescreend op pedagogische kwaliteiten. Ook vragen de instellingen over elke pleegouder een verklaring omtrent goed gedrag op. „Maar ze bekijken het pleeggezin niet systematisch door een bril van veiligheid”, licht hoofdinspecteur Joke de Vries het probleem toe.

Volgens Mark Bent van de MOgroep Jeugdzorg, die de pleegzorginstellingen vertegenwoordigt, zijn „verreweg de meeste pleegkinderen superveilig in liefdevolle gezinnen. Het komt sporadisch voor dat het mis gaat.”

Bent bestrijdt het beeld dat de begeleiders geen zicht zouden hebben op veranderingen binnen de pleeggezinnen: „Uit onderzoek blijkt dat pleegouders zeer tevreden zijn over hun begeleider. Dat zou niet zo zijn als die nooit langs zou komen.”

Toch valt er wel iets te verbeteren aan de controle op veiligheid, erkent ook Bent. De pleegzorginstellingen hebben inmiddels afgesproken om netwerkpleeggezinnen binnen acht weken na plaatsing van het kind te onderzoeken. Ook gaan begeleiders vaker met pleegkinderen apart praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden