Pleegouders draaien op voor deel ziektekosten

UTRECHT (ANP) - Veel pleegouders zijn door de komst van het nieuwe zorgstelsel in de problemen gekomen met de ziektekosten van hun pleegkinderen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP).

De kinderen blijken veelal alleen een basisverzekering te hebben, declaraties komen onbetaald terug en Jeugdzorg heeft de pleegouders hierover niet goed geïnformeerd. De NVP stuurt maandag een brief naar het ministerie van Volksgezondheid en de MOgroep, de brancheorganisatie waar Jeugdzorg onder valt. Daarin verzoekt de NVP om een uniform beleid voor de ziektekostenregeling van pleegkinderen.

De NVP trok in maart al aan de bel bij het ministerie. Staatssecretaris Ross zegde toe de knelpunten te onderzoeken. De NVP hield zelf een meldingsactie en kreeg binnen enkele weken tijd ruim 170 reacties van pleegouders.

Extra kosten

Ruim honderd van de pleegouders, die reageerden, hebben sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel te maken met extra kosten. De helft van de bellers heeft problemen met ingediende declaraties en vergoedingen.

De meeste Bureaus Jeugdzorg, verantwoordelijk voor de verzekering van de pleegkinderen, vonden een aanvullende verzekering niet nodig. De pleegouders draaien hierdoor vaak op voor de meerkosten van bijvoorbeeld orthodontie, medicijnen tegen ADHD en psychologische onderzoeken.

Veel bellers kwamen daar pas achter toen de declaraties onbetaald terug kwamen. Zij waren niet geïnformeerd door Jeugdzorg over de gevolgen van het nieuwe zorgsysteem.

Ook is er binnen Jeugdzorg geen uniformiteit. Zo hebben enkele bureaus en de William Schrikker Groep wel een aanvullende verzekering afgesloten of betalen alle gemaakte kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden