’Pleegouder zit in vacuüm en is machteloos’

Ze had hem liever bij zich gehouden vorig weekeinde, zei de pleegmoeder van de 5-jarige Metahan, die zondag door zijn moeder werd gedood. Maar dat kon niet: „Als pleegouder heb je geen enkel recht.”

Twee weken voor zijn dood had pleegmoeder Angelique Ruijs aan de bel getrokken bij de GGZ Eindhoven – waar Metahans moeder onder behandeling was – en bij de gezinsvoogd van het jongetje. „Ik wil hem niks aandoen, maar dit is ook geen leven voor hem”, had de depressieve moeder haar toevertrouwd. En toen gingen bij Ruijs ’alle alarmbellen rinkelen’, vertelde ze eerder deze week in het tv-programma ’Pauw en Witteman’.

De gezinsvoogd beoordeelde de situatie echter anders, de bezoekregeling werd niet aangepast en het gevolg is bekend: de moeder doodde het jongetje en gaf zichzelf vervolgens aan bij de politie. Ruijs had misschien iets voorvoeld, ze had in elk geval gewaarschuwd, maar kon niet meer doen dan dat.

„De pleegouder zit in een vacuüm, die is machteloos,” zegt Maria de Vries van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP). Pleegouders signaleren vaker dat kinderen gevaar lopen bij hun biologische ouders. Maar ze doen dat tevergeefs volgens De Vries: „Onze signalen worden genegeerd.” Haar vereniging ontvangt steeds meer telefoontjes van pleegouders die zich beklagen over hun machteloosheid.

Schoolkeuze, een doktersbezoek, medicijnen, vakanties, bezoekregelingen – bij al deze beslissingen moeten ook de pleegzorgwerker, de gezinsvoogd en de biologische ouders betrokken zijn.

Want de voogd moet weer overleggen met Bureau Jeugdzorg: „Er zijn zoveel schijven, er is zoveel bureaucratie”, weet De Vries. Het wordt de hoogste tijd, vindt zij, dat de regering werk gaat maken van de wijziging van de Wet op de jeugdzorg die staatssecretaris Ross een jaar geleden heeft aangekondigd. In een nieuwe regeling – die pas in de loop van 2007 wordt verwacht – zou de positie van de pleegouder steviger verankerd worden.

Voor Gerda van Oss (63), al dertig jaar pleegmoeder, komt die nieuwe wet waarschijnlijk te laat: „Ik doe het nog tot m’n 65ste, dan stop ik ermee.” Zij maakt zich al jaren boos over het feit dat zij zo weinig te zeggen heeft over het lot van haar pleegkinderen: „Ik heb kinderen terug naar incest zien gaan. Dit jongetje is vermoord. Maar het gaat zo vaak mis...”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden