Pleegmoeders zonder partner zijn in opmars

Alleenstaande vrouwen geven zich steeds vaker op als pleegouder. „Ik heb genoeg te geven aan kinderen die dat nodig hebben.”

Alleenstaande vrouwen geven zich vooral op voor de pleegzorg in deeltijd, die zich in de weekends en schoolvakanties concentreert. Maar ook de fulltime pleegzorg wordt populairder bij vrouwen zonder partner, zegt Sylvia Huisman van jeugdhulporganisatie Spirit in Amsterdam: „Nu is zo’n 25 procent van onze pleegouders een alleenstaande vrouw. En dat percentage groeit.”

Ook in Rotterdam neemt het aantal single vrouwen in de pleegzorg toe, zegt Rickey Maas, maatschappelijk werkster bij jeugdhulporganisatie Flexus. „Er start volgende week een groep aspirant-weekendpleegouders. 80 procent van hen is alleenstaand.”

Pleegouders vangen kinderen op die niet thuis kunnen blijven wonen. In 2006 verbleven 19.461 kinderen voor kortere of langere tijd in een pleeggezin.

Of de single pleegmoeder een nationale trend is, is niet bekend: er bestaat geen landelijke registratie van alleenstaande pleegouders. In de provincies Utrecht, Drenthe, Friesland, Groningen en Gelderland is zo’n 10 procent van de pleegouders een alleenstaande vrouw. Single pleegvaders zijn er nauwelijks.

De opmars van de pleegmoeder zonder partner in Rotterdam en Amsterdam sluit wel aan bij een algemene ontwikkeling: het pleeggezin wordt minder traditioneel. „Vroeger was het vooral huisje-boompje-beestje, met moeder én vader”, aldus Maria de Vries van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. „Nu zijn er naast alleenstaanden ook vaker homoparen die pleegkinderen een thuis bieden.”

Aan single pleegmoeders worden dezelfde eisen gesteld als aan stellen, zegt Huisman, die Amsterdamse pleegouders in spe traint. „Ze moeten veiligheid en stabiliteit bieden. Daarnaast vragen we vooral ’verliesdeskundigheid’. Deze kinderen hebben al heel veel meegemaakt. Pleegouders moeten laten zien dat zij zelf ook goed zijn omgegaan met verliezen en moeilijke ervaringen.”

Wel worden alleenstaanden extra bevraagd over hun sociale netwerk. Er moeten voldoende vrienden of familieleden zijn om de pleegmoeder te ondersteunen als zij ziek is, of als het ouderschap haar tijdelijk (te) zwaar valt.

Er zijn geen aanwijzingen dat alleenstaande pleegouders het beter of slechter doen dan gehuwden of samenwonenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden