Pleegkind boven de achttien verdient ook vergoeding

De personen op de foto spelen geen rol in dit verhaal. Beeld ANP
De personen op de foto spelen geen rol in dit verhaal.Beeld ANP

Pleegkinderen moeten zeker tot hun drieëntwintigste verzekerd zijn van een plek bij een pleeggezin.

Evi Guldemeester

Dat stelt Femmie Juffer, bijzonder hoogleraar adoptie en pleegzorg van de Universiteit Leiden. “De grens van achttien is achterhaald. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het huis verlaten is ruim vierentwintig. Dat moet voor pleegkinderen niet anders zijn.”

Juffer reageert hiermee op het voornemen van minister De Jonge van volksgezondheid. Hij wil pleegzorg verlengen tot het eenentwintigste levensjaar van het pleegkind. Momenteel nemen pleegkinderen op hun achttiende afscheid van het pleeggezin. De standaardvergoeding, die kan oplopen tot 660 euro per maand stopt dan.

Willekeur

Nederland telt jaarlijks elfhonderd pleegkinderen die achttien worden. In uitzonderlijke gevallen kunnen pleegouders een beroep doen op verlenging tot het drieëntwintigste levensjaar van het pleegkind. Het hangt per gemeente af wie daarvoor in aanmerking komt. Er zijn gemeenten die de leeftijd al hebben opgeschroefd, maar lang niet allemaal. “Die willekeur moet je niet willen voor pleegkinderen”, zegt Juffer. “Als een kind in een bepaalde gemeente woont, dan kan een aanvraag tot verlenging worden afgewezen of voor slechts een jaar worden toegekend.” Volgens Juffer heeft dat te maken met de kosten.

Op dit moment is de toekomst voor veel pleegkinderen na hun achttiende onduidelijk, constateert zij. “Sommige pleegkinderen zijn op hun zestiende al bang om twee jaar later losgelaten te worden.” Juffer moedigt het voorstel van de minister dan ook aan. “Al zie ik liefst een verhoging naar drieëntwintig.”

Pleegouders

Volgens haar is extra tijd vooral voor pleegkinderen belangrijk. “Zij hebben zich niet altijd goed kunnen ontwikkelen vanwege de moeilijke opvoedsituatie voordat ze in hun pleeggezin kwamen.” Daarnaast zijn zij gehecht aan hun pleegouders. “Dat stopt niet op je achttiende.” Juist dan hebben pleegkinderen extra ondersteuning nodig. “Zij zijn dan bezig met volwassen worden.” Denk aan het vinden van een opleiding, zorgverzekering, inschrijven bij DUO of aanmelden bij DigiD.

Waar pleegkinderen nu heengaan na hun achttiende levensjaar hangt af van de situatie. “Er zijn pleegouders die zeggen: ‘natuurlijk moet je blijven’, maar dat is financieel niet altijd mogelijk.” Soms wordt er een individuele oplossing gezocht waarin het pleegkind bijvoorbeeld gaat meebetalen aan het huishouden. Als dat niet gaat, dan zit er nog maar een ding op. En dat is het huis verlaten.

Lees ook het interview met Marlène Truideman, die al 17 jaar pleegouder is: 'Het duurde even voor ik liefde kon geven aan mijn pleegkinderen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden