Pleegde rk kerk zelfmoord? Bür vindt van niet

Oud-bisschop Bür pareert harde kritiek van een oudpronuntius op de koers van de Nederlandse bisschoppen.

Van onze redactie religie & filosofie

De Nederlandse rk kerk heeft zichzelf in de jaren tachtig de das omgedaan. Een gezonde kerk werd zo een zieltogend clubje.

De formuleringen die Edward Cassidy in zijn memoires, ’My Years in Vatican Service’, over de Nederlandse kerkprovincie in die dagen gebruikt, zijn nog scherper. De pauselijk pronuntius valt de Nederlandse bisschoppen frontaal aan, door hen voor het verval verantwoordelijk te stellen. De rk kerk was volgens Cassidy „een gezonde kerk, die zichzelf heeft vernietigd, die ’zelfmoord’ heeft gepleegd”.

Een van de hoofdrolspelers in die periode, mgr. Philippe Bür – oud-bisschop van Rotterdam – herkent zich niet in de harde kritiek van de hoge geestelijke, zei hij in ’Kruispunt Radio’. Volgens hem is het slechts een ’mening’ van kardinaal Cassidy, die van 1984 tot 1988 in Nederland woonde en werkte. „Ik weet niet of iemand die die gezonde kerk niet gekend heeft dat wel kan zeggen. Ik was er zelf ook, en ik kan niet zeggen dat de kerk kapot is gegaan.”

Cassidy schetst in zijn boek, dat deze zomer is uitgegeven, een somber beeld voor de katholieke toekomst; de Nederlandse kerk is een ’droge bedding’. Ook dat beeld wijst Bür af. „Het is zíjn perceptie. Maar het hoeft daarom nog niet waar te zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden