'Playboy' Maha Vajiralongkorn is de nieuwe koning van Thailand

Maha Vajiralongkorn tijdens een ceremonie in Bangkok afgelopen mei.Beeld EPA

De Thaise kroonprins Maha Vajiralongkorn, die bekendstaat om zijn roerige liefdesleven, is vandaag formeel tot koning uitgeroepen. De voorzitter van het Thaise parlement heeft hem uitgenodigd het koningschap te aanvaarden. Met de acceptatie is de troonsbestijging een feit, al wordt hij pas volgend jaar officieel gekroond.

Vajiralongkorn (64) erft een land in crisis, want Thailand is diep verdeeld tussen een relatief welvarende stedelijke middenklasse en opstandige, armere plattelandsbewoners. De afgelopen jaren kwam het meermalen tot geweld tussen deze twee groepen. En een militair bewind, dat sinds twee jaar aan de macht is, slaagt er maar tenauwernood in om de spanningen te beheersen.

De vereerde vader van Vajiralongkorn, de in oktober overleden koning Bhumibol, stond bekend als een harde werker. Hij was zeer geïnteresseerd in staatszaken en fungeerde als een baken van stabiliteit in de turbulente Thaise politiek. Maar helaas voor Thailand is de kroonprins in veel opzichten het tegenovergestelde van zijn vader. Hoewel openlijke discussie over de prins in Thailand door strenge straffen op majesteitsschennis onmogelijk is, doen al jaren allerlei kwalijke roddels de ronde over hem. De prins wordt gezien als verwend, arrogant, exentriek en belust op vrouwelijk schoon.

Kleurrijk liefdesleven

Maha Vajiralongkorn werd geboren op 28 juli 1952. Hij ging naar prestigieuze scholen in Engeland en Australië, kreeg een militaire opleiding en ontpopte zich tot een enthousiast piloot. Hij verblijft al jaren veel in Duitsland, waar hij meerdere huizen bezit, en is drie keer gescheiden. Vooral zijn kleurrijke liefdesleven beroert nogals eens de tongen in Thailand.

Zo lekte in 2007 een video uit waarop was te zien hoe de prins een luxueus feestje vierde met zijn toenmalige partner, die slechts een tanga en hoge hakken droeg. De kennelijk enige andere gast op het partijtje was Foo Foo, de poedel van de prins, die naar verluidt tot zijn dood in 2015 de rang van luchtmachtgeneraal had. Afgelopen zomer ontstond ophef toen de Duitse schandaalkrant Bild foto's afdrukte waarop de prins en zijn huidige partner, een stewardess, opvallend bloot gekleed waren.

De laatste jaren deed Vajiralongkorn, die een vermogen erft van meer dan 28 miljard euro, zijn best om zijn imago op te vijzelen. Zo ging hij vorig jaar voorop bij twee grote fietstochten ter ere van zijn ouders door Bangkok. En toen zijn vader in oktober overleed, verklaarde hij het koningschap niet meteen te aanvaarden omdat hij eerst, samen met het Thaise volk, wilde rouwen.

Maar of de prins de komende jaren het gezag kan verwerven om het diep verdeelde land te verenigen, wordt door velen betwijfeld. De verwachting is dat de generaals de touwtjes in Thailand voorlopig stevig in handen zullen houden.

Pas volgend jaar echt koning

De formele kroning van Maha Vajiralongkorn volgt pas eind volgend jaar, in een ceremonie met rituelen uit het boeddhisme en het brahmanisme. Dan krijgt hij onder meer een paraplu met negen baleinen, symbool van de koninklijke macht. Daarnaast is er een rituele wassing en krijgt de koning water van achttien verschillende plekken in Thailand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden