Beeld Maartje Geels

Column

Play-offs oneerlijk? Nee, ze harden de sporter

Dick Advocaat had gewonnen. Hij balde de vuisten, slaakte een kreet en draaide zich om, naar de catacomben. Daar wilde hij snel in duiken, naar de kleedkamer.

Voordat hij die kon bereiken, lieten voor hem atypisch innige omhelzingen zien hoe blij hij was: een met de clubeigenaar (die hem hiervoor had aangesteld, om te winnen wat FC Utrecht op zijn niveau kon winnen), een ook met zijn jongste assistent. Advocaat klemde het gezicht van het persmeisje tussen zijn handen en gaf haar ongeremd drie zoenen.

Wat had hij gewonnen? De play-offs, FC Utrecht mag straks in een vroege voorronde van de Europa League spelen.

Over die play-offs was in Nederland, zoals elk jaar, weer danig gezeurd. Wat moesten we ermee, met dat extra voetbal na de competitie? De play-offs om promotie en degradatie, die kunnen nog leuk zijn. Ook dat hoor je dan vrijwel elk jaar, en steeds weer vind ik dat een vreemd onderscheid. Alsof er in wezen een verschil in zit, het zijn beide nacompetities.

Oneerlijk

Nederland houdt in de kern niet van play-offs, dát is het. Een extra competitie om het kampioenschap (zoals zo lang al in België, ja), het is hier niet voor elkaar te krijgen. Oneerlijk, is vooral het gevoel: de plaats na 34 wedstrijden, na de reguliere competitie, moet je plaats zijn.

Néé, play-offs harden de sporter, ze scherpen de sportgeest. Ze vragen een mentale gesteldheid die je op den duur sterker kan maken: weten wanneer er moet worden gewonnen, wanneer de bloemen worden verdeeld, en daarnaar zien te handelen.

Grappige Dick

Een jonge interviewer van Voetbal International greep graag naar het beeld van Advocaat dat al zo lang wordt uitgemolken: dat van die grappige Dick langs de zijlijn. Hij bleef FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen vragen over Advocaat stellen. Janssen sprak een paar aardige en respectvolle woorden over zijn trainer, maar hoezeer er ook naar werd gehengeld, bijzonder werden ze niet.

Advocaat was dit seizoen ook onderdeel van het chagrijn in Utrecht geweest, analyseerde de aanvoerder, en uiteindelijk, zei hij klip-en-klaar, had je dit met elke trainer wel zo gevierd.

Winnen op het juiste moment

De trainer van naam zelf had niet voor niets snel naar de kleedkamer gewild: het zou raar zijn, als hij dit uitbundig op het veld zou vieren. In alle rust zal hij – een leven lang gespeeld en getraind om te winnen – ongetwijfeld ook en misschien wel vooral hebben bedacht en gevierd dat zijn cv nu niet meer wordt afgesloten met de degradatie van Sparta, eind vorig seizoen.

Van Advocaat is veel te zeggen, de hoppende trainer op het laatst die nog niet binnen was of hij zeurde al dat zijn spelers er weinig van konden en dat hij andere wilde. Maar dit zij hem gegund, en dieper geredeneerd kan er iets leerzaams in worden gezien: alles heeft zijn niveau, overal telt winnen op het juiste moment.

Doldwaas

Ja, de play-offs om promotie en degradatie waren leuk, dol­dwaas zelfs. Zoals vorig seizoen Emmen en De Graafschap als de nummers zeven en vier van de eerste divisie de eredivisie in mochten, zo mag nu RKC Waalwijk dat als de nummer acht. Niet de nummer vijf van de eredivisie, Vitesse, gaat Europa in, maar de nummer zes. Er is niets oneerlijks aan: iedereen wist vooraf wanneer de klappen moesten worden uitgedeeld en zij deden het.

Ik zag niet het grappige mannetje langs de zijlijn. Ik zag een oude rot die het voetballand (achter Ajax en PSV in crisis nog) met zijn gescherpte sportgeest de instelling toonde waarmee ieder op zijn niveau vooruit kan komen. Een mooi en treffend beeld, vond ik, als afsluiting van het Nederlandse voetbalseizoen.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden