Plavsic beschuldigt Milosevic van zuivering

AMSTERDAM - Slobodan Milosevic werkte actief aan de voorbereiding van etnische zuiveringen in Bosnië. Dat blijkt uit de bekentenis van Biljana Plavsic, die het Joegoslavië-Tribunaal gisteren openbaar maakte.

Volgens Plavsic -tijdens de Bosnische oorlog een van de felste Bosnisch-Servische leiders- werden al in oktober 1991 voorbereidingen getroffen om 'etnische scheiding met geweld' te realiseren voor het geval onderhandelingen tussen de bevolkingsgroepen over de toekomst van Bosnië zouden mislukken. Milosevic speelde daarbij een belangrijke rol.

Dezer dagen houdt het Tribunaal een hoorzitting om de strafmaat voor Plavsic (72) vast te stellen. Zij bekende in oktober deels schuld aan de aanklacht die het Tribunaal in 2000 tegen haar had ingediend. De voormalige rechterhand van de Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic erkende betrokkenheid bij de vervolging van moslims en Kroaten tijdens de oorlog in Bosnië. In ruil schrapte de aanklager de zwaarste aanklacht: genocide.

Plavsic' schuldbekentenis leidde tot speculaties over deals die zouden zijn gesloten. Maar, zei Plavsic dit weekeinde in de Servische krant Politika, over minder straf heeft ze niet gesproken. ,,Tien jaar is voor mij al levenslang.'' Wel zei ze: ,,Mijn enige voorwaarde was dat ik niet zou worden opgeroepen om tegen anderen te getuigen''.

Daarmee lijkt Plavsic een eind te willen maken aan speculaties dat zij, in ruil voor het laten vallen van een groot deel van de aanklacht, zou getuigen tegen Milosevic. ,,Eerlijk gezegd zou ik niets te zeggen hebben'', aldus de enige vrouw die tot nu toe is aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal. Uit het gisteren vrijgegeven document blijkt dat ze in feite al tegen hem getuigd heeft.

Niets in de schuldbekentenis kan de ernst van de misdaden wegnemen, zei Carla del Ponte, hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal, gisteren aan het begin van de hoorzittingen. Maar het feit dat Biljana Plavsic schuld heeft bekend, is wel een belangrijke stap in de richting van verzoening in Bosnië-Hercegovina, vindt ze.

Op de eerste dag van de hoorzitting kwamen slachtoffers van de etnische zuiveringen aan het woord. Nobelprijswinnaar en Auschwitz-overlevende prof. Elie Wiesel benadrukte, via een videoverbinding, hoe sterk de behoefte van slachtoffers aan gerechtigheid is. Vandaag wordt onder anderen Madeleine Albright verwacht, ex-minister van buitenlandse zaken van de VS. Ook krijgt Plavsic zelf het woord. De rechters zullen overigens pas volgend jaar uitspraak doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden