Platvissers zien pulskor niet zitten

Van onze redactie economie

De pulskor heeft afgedaan voor platvissers. Ze willen niet meer investeren in de proef met deze milieuvriendelijker vangstmethode van platvis.

De kottervissers zien in de pulskor geen volwaardig alternatief voor de traditionele boomkorvisserij. Directe aanleiding is de tegenvallende vangst van de laatste maanden van de pulskor. Het besluit van de sector, genomen in het zogenaamde kotteroverleg, komt op een pikant moment. Eind vorig jaar kreeg minister Veerman Brussel juist zover dat enkele Hollandse kottervissers mogen overschakelen naar de pulskor, die de bodem minder loswoelt en platvis met stroomstootjes verdooft. De pulskor is daarom volgens ciritici beter voor het milieu.

Schipper Pieter Louwe van Slooten van het Urker schip UK 153, die de pulskor nu tweeënhalf jaar beproeft, is teleurgesteld in zijn collega’s die bij overgrote meerderheid besloten af te zien van een bijdrage van 100.000 euro aan de proef. „De sector is altijd al sceptisch geweest over de pulskor”, zegt Van Slooten. Volgens hem zien veel collega’s de noodzaak van de pulskor niet meer, nu de brandstofprijs daalt. „Die is van 48 cent naar 38 cent per liter gedaald.” Hij erkent wel dat de vangst terugloopt en de resultaten dus tegenvallen. „Maar andere vissers hebben ook minder tong gevangen. En twee jaar geleden tijdens de winter ging het wel goed.” Tegenover de lage vangst staan evenwel fors lagere brandstofkosten.

Minister Veerman wil doorgaan met de proef, waarin hij al ruim vijf miljoen euro stak. Hij wil wel een pas op de plaats maken: de Europese commissie maar ook biologen die Brussel adviseren (ICES) hebben allerlei nieuwe onderzoeksvragen op tafel gelegd. Het onderzoeksvoorstel moet de komende maanden daartoe worden aangepast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden