Review

Plattelandsleven

Boer Kok is ab-so-luut niet van plan te wijken. Als de ambtenaar van de Gezondheidsdienst hem vraagt waarom hij zijn koeien niet wil inenten, gaat hij de man bijkans te lijf. Principes zijn principes en boer Kok is er niet het type naar om daarmee te breken. Punt uit.

Het land van boer Herman Kok ligt tussen de snelweg en een futuristische woonwijk. Prima, wat hem betreft, zolang niemand zich bemoeit met zijn manier van boeren. In de jaren zeventig werd hij het mikpunt van spot voor collega's, omdat hij begon met biologisch bedrijfsvoering. Zijn afkeer van bestrijdingsmiddelen en kunstmest leidde in het verleden al herhaaldelijk tot confrontaties met de wet. Ook nu ligt hij overhoop met het gezag. Boer Kok vertikt het om zijn koeien in te enten tegen het IBR-virus, veroorzaker van de koeiengriep, omdat hij vermoedt dat het vaccin genetisch gemanipuleerd is. Koeien zijn geen dingen, maar levende wezens, vindt Kok. En moet je met respect behandelen. Al dat ingrijpen in de natuur leidt tot een zwakkere soort en daar wil hij niet aan meewerken.

Herman Kok is de hoofdpersoon in de eerste aflevering van de EO-serie 'Hartslag van het platteland' die vanaf vrijdag te zien is. De zesdelige serie wil de 'cultuur van het Nederlandse platteland' in kaart brengen. De liefde voor het platteland en de overlevingsdrang van boeren, vissers en tuinders tonen de vitaliteit van het Nederlandse platteland in de 21ste eeuw, zo meldt de EO. En dat leent zich natuurlijk uitstekend voor een serietje.

Een pretentieus uitgangspunt, dat in ieder geval in de eerste aflevering niet wordt bewaarheid. Boer Kok is innemend, ondanks zijn onvermogen uit te spreken wat nou eigenlijk zijn principes zijn. In plaats daarvan wordt zijn zoon gevraagd naar de koppigheid van zijn vader. Die vertelt op zijn beurt over een gebeurtenis, een aantal jaren geleden, die zijn vader 'tien jaar ouder' heeft gemaakt. Na vermoedens van ziekte bij een koe werd een voor zijn vader favoriet beest op last van de politie afgemaakt. ,,Hij kreeg hartkloppingen en heeft drie dagen niet gegeten'', vertelt de boerenzoon.

Daarmee rijst het vermoeden dat boer Kok niet alleen principieel, maar ook zeer emotioneel is als het gaat om het wel en wee van zijn koeien. Maar omdat de makers van 'Hartslag van het platteland' daar verder niet naar vragen, blijft alleen het beeld over van een koppige oude man, die strijdt voor iets wat de kijker volstrekt ontgaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden