Platteland krijgt betere voorzieningen

GRONINGEN - Op het platteland is sprake van een trend om diverse voorzieningen te concentreren op één plek in het dorp. Meestal is dat het dorpshuis.

Bewoners slagen er zo in een halt toe te roepen aan het verdwijnen van voorzieningen. Want bundeling van bijvoorbeeld de peuterspeelzaal, bibliotheek, onderwijs- en sportactiviteiten in hetzelfde gebouw is goedkoper.

Dorpshuizen fungeren vanouds als ontmoetings- of oefenruimte voor de vaak talrijke plaatselijke verenigingen. Intussen zijn de meeste uitgegroeid tot multifunctionele centra. Zo zijn er dorpshuizen waar een pedicure, een kapper of een politiepost zijn. Hier en daar zijn dorpshuizen al vervangen door nieuwe accommodaties die precies zijn afgestemd op de lokale behoefte aan bepaalde voorzieningen.

Recent heeft ook de overheid ontdekt dat dorpscentra met een multifunctioneel karakter een veelbelovend instrument zijn om het platteland (waar zes miljoen Nederlanders wonen) 'leefbaar' te houden.

Momenteel worden er op het platteland zeventien experimenten uitgevoerd in het kader van de 'stimuleringsmaatregel dagindeling' van het ministerie van sociale zaken. Bij deze experimenten draait het om de vraag hoe de samenleving beter kan worden ingericht op mensen die arbeid en zorg combineren.

Uit voorlopige resultaten blijkt dat kleinschalige 'dienstenknooppunten' in dorpen een uitkomst zijn voor de 'taakcombineerders'. Maar ook ouderen en gehandicapten zijn erbij gebaat. Het ministerie van landbouw werkt daarom aan een 'stimuleringsimpuls sociale infrastructuur', om nieuwe initiatieven mogelijk te maken.

Vooral kinderopvang verovert een plek in dorpen. Door aangepaste regelgeving zal het gemakkelijker worden om opvang 'op maat' te bieden, verwacht D. Mol, adviseur van het projectbureau dagindeling. Ook een terugkeer van commerciële functies, zoals de verkoop van postzegels, een boodschappendienst of een stomerijservice is denkbaar, zegt hij, bijvoorbeeld door één persoon met al die taken te belasten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden