Platte padden en kikkerkadavers

Wintertrek De afgelopen dagen zijn in natuurgebied het Fochteloërveen honderden padden en kikkers doodgereden.

'Pas op, paddentrek!', staat er op de bordjes langs de weg. Het is amper een duurzame oplossing te noemen. Maar je moet toch wat. Boswachter Martin Snip: "Als het aan mij ligt, sluiten ze de weg helemaal af."

De Fochteloërveenweg ligt bezaaid met platte padden- en kikkerkadavers. De meeste zijn enkel nog kikkervormige vlekken, helemaal in het asfalt verdwenen.

Een kikker is al heel snel 'weg' als de dood intreedt, zegt Snip. "Padden hebben een meer leerachtige huid, die wat harder is. Kikkers zijn veel slijmeriger. Die zijn zo maar vergaan."

De afgelopen jaren zijn er dijken en kades aangelegd in natuurgebied het Fochteloërveen, op de grens van Friesland en Drenthe. Daardoor is het gebied natter geworden, wat fijn is voor kikkers, padden, salamanders en slangen.

Ook vogels als lepelaar, ooievaar en kraanvogel profiteren van de nattigheid. "Voor de ecologie is dat prachtig. Maar we moeten die dieren dan wel een veilige omgeving kunnen bieden.'"

Eerder vonden ze al dode dassen en reeën langs de weg, en laatst ontsnapte ternauwernood een kraanvogelgezin aan een ontmoeting met een motorkap. En nu dit.

Veel kikkers en slangen hebben een droge plek nodig om te overwinteren, legt de boswachter uit. En door de manier waarop het natuurgebied is ingericht, liggen de natte en droge gebieden aan weerszijden van de weg.

Een jaar of tien geleden, toen veel slangen eindigden tussen autoband en asfalt, zette Natuurmonumenten faunaschermen neer: een houten wal van een halve meter hoog, langs de weg.

Een kikker die het natte deel verlaat, botst tegen dat muurtje aan en slaat vervolgens links- of rechtsaf tot hij bij een oversteekplaats komt en zo veilig naar zijn overwinterplek kan komen. De oversteekplaatsen zijn tunnels onder de weg door die van boven bedekt zijn met een rooster. "Helemaal dichte tunnels vinden de slangen niet fijn", zegt Snip. "Die willen licht blijven zien."

Puik plan, maar: de houten muurtjes zijn niet bepaald duurzaam en op sommige punten ernstig aan onderhoud toe. Snip wijst naar een gapend gat aan de onderkant. "Daar kan zo'n pad natuurlijk gewoon onderdoor. En het onderhoud aan de faunaschermen is heel duur."

Er moet een goed masterplan komen voor de inrichting van het gebied, eentje waar iedereen blij mee is: heikikker en ringslang, maar ook mountainbiker, wandelaar en automobilist.

En de dorpen Appelscha en Veenhuizen, die meer toerisme en recreatie willen. Natuurmonumenten is nu in gesprek met de gemeente Ooststellingwerf om een duurzame oplossing te bedenken.

"Er moeten parkeerplaatsen zijn", zegt Snip. "En de uitkijktoren moet bereikbaar zijn. Ik snap dat mensen van het landschap willen genieten, en hier doorheen rijden en toertochten per auto of motor organiseren, want het is hier prachtig. We zitten in een spagaat, want voor de dieren is het natuurlijk het beste als er helemaal geen weg doorheen loopt. Maar ja, dat kan niet."

undefined

Roerloos

Onder de slachtoffers van de afgelopen dagen zitten groene en bruine kikkers, heikikkers, gewone padden en ringslangen.

"De adder en de gladde slang komen hier ook voor, maar daarvan hebben we geen kadavers gevonden. Gelukkig maar, want die zijn veel zeldzamer."

Terwijl Snip vertelt over de salamander, die ook bij de verkeersdoden zat, loopt hij een pad voorbij die roerloos midden op de weg zit.

Snip aarzelt niet, pakt het dier op en zet het in het droge gedeelte in het gras. "Zo", zegt hij. "Eén leven gered. Zul je net zien dat hij de andere kant op wilde."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden