Platte cokekomedie vol oninteressante zijlijntjes

Homies

Regie: Jon Karthaus. Met Gijs Naber en Robert de Hoog.

**

'Homies' telt niet één maar vier 'aanmodderfakkers', vier jongemannen die al grappend en grollend in hun puberteit zijn blijven steken. Het wil niet zeggen dat het debuut van Jon Karthaus ook maar in de buurt komt van de komedie van Michiel ten Horn, 'Aanmodderfakker', uitgeroepen tot beste Nederlandse film van 2014. Alles wat de laatste film zo origineel, geestig en visueel uitdagend maakte, ontbreekt in 'Homies', een platte, op Amerikaanse leest geschoeide cocaïnekomedie vol infantiele grappen over seks en geweld.

De vier vrienden in kwestie, waaronder notabene Aanmodderfakker-hoofdrolspeler Gijs Naber, leven samen in een groot appartement, waar ze door de Russische maffia een koffer cocaïne in de maag krijgen gesplitst die ze snel moeten zien te verkopen. Nog afgezien van het weinig oorspronkelijke gegeven, propte Karthaus zijn film zo vol oninteressante zijlijntjes en bijfiguren, dat het verhaal al snel een stuurloze indruk maakt.

Wel aardig aan het scenario zijn enkele invallen over onze moderne manieren, bijvoorbeeld dat als je het druk hebt, dat je dan blijkbaar goed bezig bent: 'Hoe is 't? Super druk!' Een andere leuke betreft het eeuwige gekloot aan een app: "Hoe gaat 't met je app? In ontwikkeling!" Helaas zijn dit soort aardige vondsten (de 'epic app' wordt uiteindelijk 'apppic!' gedoopt) te dun gezaaid. Ze gaan kopje onder in vervelende 'neuk in je kont'-grappen. Gijs Naber, de held uit de enige echte Aanmodderfakker, loopt er wat verloren bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden