Zaporizja

‘Platleggen van kerncentrale kan een wapen zijn’

Een sattelietfoto van de Zaporizja kerncentrale uit 2019. Beeld AP
Een sattelietfoto van de Zaporizja kerncentrale uit 2019.Beeld AP

Kerncentrale Zaporizja in Oekraïne is overgenomen door de Russen. Emeritus hoogleraar Wim Turkenburg (Universiteit Utrecht) ziet vooral het risico dat ze daarmee de stroomvoorziening van het land platleggen.

Petra Vissers

“Ik heb begrepen dat de gevechten rondom de centrale zijn beëindigd, en daarmee is het acute gevaar geweken”, zegt Turkenburg. “De centrale wordt nu dan wel beheerst door de Russen, maar alle Oekraïners werken daar nog steeds. Als die gewoon hun werk mogen en kunnen blijven doen, is er niet zo gek veel aan de hand”, zegt hij. Hij denkt niet dat de Russen de centrale willen beschadigen. “Dan zijn Russische burgers en militairen ook onmiddellijk in gevaar”, zegt hij. “Daar heeft Poetin helemaal geen belang bij.”

Voor zover hij dat kan zien, hebben de Russen afgelopen nacht geen wapens gebruikt die een reactor echt kunnen beschadigen. “Al loop je altijd het risico dat het per ongeluk toch gebeurt.”

Wim Turkenburg

Behalve emeritus hoogleraar science, technology & society is Wim Turkenburg ook adviseur en bestuurder van verschillende organisaties. Zo zat hij een aantal jaren geleden onder meer in een adviescommissie voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid over atoomenergie.

“De Russen zullen de centrale vooral willen hebben om controle te krijgen over de stroomvoorziening”, denkt Turkenburg. “Er staan daar zes grote kernreactoren, elke dubbel zo groot als die in Borssele draait. Daarmee is deze kerncentrale de grootste van Europa. 20 procent van de stroomvoorziening van Oekraïne wordt er door afgedekt.”

Het platleggen van de stroomvoorziening kan een wapen zijn, zegt hij. “Dan heb je geen televisie, geen verlichting. Dat kan als drukmiddel worden gebruikt.” Maar wanneer dat te lang duurt, kan het ook gevaarlijk worden. Voor de koeling van de reactoren is immers ook stroom nodig. “De splijtstofstaven moeten permanent gekoeld worden. Die moeten intact blijven”, benadrukt Turkenburg.

Lees ook:

Brand in grootste kerncentrale van Europa, geen verhoogde straling waargenomen

Na aanhoudende beschietingen woedde er brand in Zaporizja, de grootste kerncentrale van Europa. Pas na uren konden veiligheidsdiensten bij de centrale komen om de brand te blussen. Russische troepen hebben inmiddels de controle over de kerncentrale overgenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden