Platina lid

Een goede vriend van me vertelde onlangs dat hij platina lid van de ANWB was geworden. Zo zo, platina lid. Ik moet bekennen dat ik niet precies weet wat platina is. Ik heb een platinum creditcard, dat wil zeggen er staat op 'Platinumcard', ik geloof niet dat het ding zelf van platina is. Een zilverkleurig geval, maar zilver klinkt natuurlijk niet chic genoeg, dus platina.

En dan heb (of had?) je natuurlijk platina platen en het platina huwelijk. Bijvoorbeeld dat van mijn grootouders dat ik me nog wel herinner: een hoop familie en vrienden in hun zoete huisje met de roodwitte luiken in De Bilt en de burgemeester met een bos bloemen, mijn grootmoeder die het allemaal al niet goed meer bevatte. Zestig jaar bij elkaar, tjonge tjonge.

Het kersverse platina ANWB-lid zou nog wel geen zestig jaar lid zijn, of zijn ouders moesten hem voor de geboorte al hebben opgegeven met het oog op de eerlang te verwachten gunsten en emolumenten. Wat het platina lidmaatschap precies behelsde, wist hij overigens niet te vertellen. Veel meer dan een brief waarin stond dat hij nu platina lid was, was het geloof ik niet. Tegenwoordig word je al gauw gepromoveerd tot bijzonder lid of uitgelezen kandidaat; internet en in het algemeen onze open democratie heeft een ware inflatie aan status en hiërarchie opgeleverd; als ik alles vergaarde wat mij aan gunsten en speciaal geselecteerde koopjes op één dag ten deel valt, was ik vanavond rijk.

Echte medailles en oorkondes zijn in mijn familie echter dun gezaaid. Mijn vader kreeg een keer een erepenning omdat hij veertig of vijftig of misschien vijfhonderd keer bloed gegeven had, en zelf moet ik ooit in het bezit zijn geweest van een medaille voor de avondvierdaagse, en o ja, ik was in een grijs verleden melkbrigadier bij de club van Joris Driepinter maar veel verder schopten wij Schoutens het niet in de wereld van lintjes en grootkruisen. Voor echte verdiensten moet je natuurlijk ook een beetje sociaal bezig zijn, dat realiseer ik mij terdege. Het meetbaar nut van een schrijver is nu eenmaal heel wat geringer dan dat van een wijkverpleegkundige of een cliniclown.

Het is dus maar goed dat ik een calvinist ben die niet direct begint te gloeien van eerbewijzen, zoals componist Anton Bruckner die medailles en lintjes spaarde en daarom als simpel en kinderlijk te boek staat. Ik denk bijvoorbeeld dat heel wat schrijvers en dichters zouden opschrikken als ze op Koningsdag een lintje opgespeld kregen: hè, wat, ik? Maar ik ben toch anarchistisch bezig?!

Enfin, ik dwaal af, want het ging over het platina ANWB-lid dat nu misschien met nog meer egards door de Wegenwacht zou worden behandeld dan voorheen. Koekje erbij? Gaat u even rustig in onze limousine relaxen terwijl wij de bobine doen? Wat mocht je van het platina lidmaatschap verwachten? Viel het te versmaden? Voor alle zekerheid keek ik toch eens op mijn eigen ANWB-lidmaatschapskaart en wie schetst mijn verbazing (ja, ik dus): ik ben ook platina lid. Het staat er gewoon op: lid sinds 1981, platina.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden