Platgelegd Parijs speelt met olympisch vuur

Terwijl stakingen en demonstraties het openbare leven in Frankrijk weer eens platleggen, bezoekt het olympisch comité Parijs om te bezien of de stad in aanmerking komt voor de Spelen van 2012.

door Pieter van den Blink

Het gemeentebestuur van Parijs gaf een sterk staaltje van het in de sport zo belangrijke 'positieve denken' ten beste, door te verkondigen dat deze samenloop van omstandigheden helemaal niet rampzalig is. Integendeel: ,,Het is goed dat het comité kan zien hoe wij met zulke situaties omgaan.'' Waarmee een nieuw olympisch record optimisme is gevestigd.

Voor zover de nieuwszenders niet zelf door de stakingen werden getroffen, meldden ze vanaf de vroege donderdagochtend de ene jobstijding na de andere. Het traject Parijs-Lille (210 kilometer autosnelweg) was 'ellebogenwerk', het aantal rijdende metro's op diverse Parijse lijnen was 'eigenlijk nul' behalve natuurlijk op de veertien, die bestuurd wordt door een computer. Kortom, 'een dag van zware beproevingen' voor wie van A naar B moest.

De socialistische burgemeester Delanoë, vier jaar geleden al zeer betrokken bij de kandidatuur van Parijs voor de Spelen van 2008, had de laatste dagen ,,alle beschikbare informatie over de leden van het Comité bestudeerd, zodat ik met ze kan praten over hun hobby's of interesses'', en hij was ,,goed voorbereid op ieder mogelijk onderwerp waarover ze mij kunnen aanspreken, bijvoorbeeld het milieu.''

Aangezien op zulke dagen van zware beproevingen elke Fransman noodgedwongen de auto neemt, met alle gevolgen van dien voor de luchtvervuiling, lijkt het milieu een onderwerp dat Delanoë beter kan vermijden.

Het zal moeilijk zijn om de conversatie met zijn negentien gasten in goede banen te leiden. Net als hun parcours door de stad, dat in geen geval mocht kruisen met dat van de honderdduizenden demonstranten.

Maar het positieve denken voorzag ook in een oplossing voor het geval het Comité toch een glimp zou opvangen van 'de gewone Fransman', die demonstreert tegen een regering die bij haar aantreden verkondigde het juist voor La France d'en bas (zeg maar: de kleine man die nooit de gouden plak wint) te zullen opnemen. Bij de vakbonden -die de staking organiseerden om de 35-urige werkweek te verdedigen en besprekingen af te dwingen over meer banen en betere betaling- waren stickers en vlaggen afgeleverd met het logo 'Paris 2012'.

De organisatie hoopte dat die een plaatsje zouden kunnen krijgen tussen de spandoeken. Je zou het spelen met olympisch vuur kunnen noemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden