Platform Gazprom levert eerste olie uit Noordpool

Een als ijsbeer verklede Greenpeace-activist protesteert tegen de oliewinning door Gazprom. Beeld EPA
Een als ijsbeer verklede Greenpeace-activist protesteert tegen de oliewinning door Gazprom.Beeld EPA

Het boorplatform van het Russische staatsgasconcern Gazprom in het Noordpoolgebied, waar Greenpeace vorig jaar actie tegen voerde, heeft zijn eerste olie geleverd. Een tanker van de olietak Gazprom Neft van het gasbedrijf vervoerde 70.000 ton olie van het platform.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde vrijdag verheugd op de olielevering van het Prirazlomnoje-platform. Volgens Poetin zal het platform Rusland helpen met het uitbouwen van marktaandeel op de wereldwijde energiemarkt en het versterken van de Russische economie. De winbare oliereserves van het Prirazlomnoje-veld worden geraamd op 72 miljoen ton. Gazprom Neft denkt dat de productiecapaciteit na 2020 zal uitkomen op 6 miljoen ton per jaar.

Activisten van Greenpeace probeerden in september vorig jaar het boorplatform van Gazprom te enteren, waarna de 30 bemanningsleden van het onder de Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise werden gearresteerd op verdenking van piraterij. In november kwamen ze op borgtocht vrij en eind vorig jaar kregen ze amnestie van Poetin en mochten ze naar huis. De Arctic Sunrise ligt nog aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk.

Greenpeace gaf in een reactie aan te zullen blijven actievoeren tegen oliewinning in het Noordpoolgebied. De organisatie heeft geëist dat Nederland schepen met olie uit het Noordpoolgebied moet weren, maar volgens het kabinet is dat juridisch niet mogelijk. De olietanker met de eerste olie van het boorplatform van Gazprom vaart naar verluidt naar de haven in Rotterdam.

Diplomatieke spanningen
Onder de opgepakte bemanningsleden van de Arctic Sunrise waren ook twee Nederlanders. De zaak leidde tot diplomatieke spanningen tussen Nederland en Rusland. Greenpeace is nog bezig om de Arctic Sunrise terug te krijgen van de Russische autoriteiten en de actiebeweging eist een schadevergoeding van Rusland. Ook wil de organisatie een verklaring dat de activisten niet hadden mogen worden opgepakt en vastgehouden. Greenpeace kondigde in maart aan daarvoor naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen.

Greenpeace kondigde vrijdag aan een aanklacht in te dienen tegen Gazprom Neft en een Russische rechter te vragen het noodplan van het bedrijf voor een olielekkage te toetsen aan de wet. Volgens Greenpeace voldoet dat noodplan niet aan de wettelijke eisen en zijn de gevolgen van een eventuele olieramp voor de natuur in het Noordpoolgebied rampzalig.

Volgens schattingen bevat het Noordpoolgebied circa 20 procent van alle nog niet ontdekte olie- en gasreserves in de wereld. Ook het Russische staatsolieconcern Rosneft is bezig, samen met westerse oliemaatschappijen, om in het gebied olie en gas te gaan winnen.

Vladimir Poetin is verheugd met de olielevering. Beeld reuters
Vladimir Poetin is verheugd met de olielevering.Beeld reuters
Greenpeace-activisten in actie bij het olieplatform Prirazlomnaya. Beeld EPA
Greenpeace-activisten in actie bij het olieplatform Prirazlomnaya.Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden