Plastische chirurgie en besnijdenis

Een onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg, Kamervragen en aandacht in de media hebben heel wat losgemaakt rond plastische chirurgie en vrouwenbesnijdenis. Maar de kritiek dat plastisch chirurgen in Nederland zich niets gelegen laten liggen aan het wettelijke verbod is onterecht.

Het gaat bij dat wettelijke verbod om het, gedwongen, verwijderen van de externe vrouwelijke genitaliën of van een deel ervan om culturele en/of religieuze redenen, doorgaans bij kinderen tussen 4 en 14 jaar. Deze vorm van besnijdenis is verboden in Nederland en dat moet ook zo blijven omdat afbreuk wordt gedaan aan de lichamelijke integriteit van iemand die zich niet over die ingreep kan uitspreken.

Het is van principieel belang deze ’meisjesbesnijdenis’ zorgvuldig te onderscheiden van esthetische plastische chirurgie in het genitale gebied. Het is bekend dat vrouwen in toenemende mate gebruik maken van medische mogelijkheden op dit gebied. De meest voorkomende behandelingen is het corrigeren van de kleine schaamlippen.

In deze gevallen gaat het om ingrepen die een expliciete en weloverwogen vrije keuze zijn van een individuele, volwassen, vrouw. Aan een dergelijk ingreep gaat grondig onderzoek door de medisch specialist vooraf , waarbij ook wordt gekeken of er sprake is van een realistisch zelfbeeld en een correct verwachtingspatroon over het effect van de behandeling. Eventueel worden daarbij gedragsdeskundigen ingeschakeld.

Het is van wezenlijk belang steeds goed te kijken naar de leeftijd, de formulering van de hulpvraag en de daarmee samenhangende (on)vrijheid van de patiënt.

Dr. R. B. Karim bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Prof. dr. B. van der Lei voorzitter Nederlandse Vereniging Esthetische Plastische Chirurgie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden