Plastic uit huishoudens gescheiden ingezameld

(Novum) - Plastic verpakkingen uit huishoudens worden voortaan ook gescheiden ingezameld. Dit moet ervoor zorgen dat het recyclingspercentage stijgt van twintig procent nu naar 42 procent in 2012, schrijft minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee is een twee jaar durende patstelling rond verpakkingsafval doorbroken, melden Cramer, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven.

Als de doelstellingen worden gehaald, wordt jaarlijks ongeveer 210 kiloton minder van het broeikasgas CO2 uitgestoten. Dit komt overeen met de uitstoot van het elektriciteitsgebruik van honderdduizend huishoudens.

De bewindsvrouw bereikte onlangs een akkoord met gemeenten en het 'verpakkende' bedrijfsleven. De gescheiden inzameling van verpakkingsmateriaal wordt vanaf 2008 landelijk ingevoerd onder regie van de gemeenten. Een aantal gemeenten is hier al mee aan het experimenteren. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de gescheiden inzameling van papier, glas en metalen. Kunststof verpakkingen uit bedrijven werden al gescheiden ingezameld.

Gemeenten krijgen de kosten voor het gescheiden inzamelen vergoed van het Rijk, dat jaarlijks 115 miljoen euro stort in het nieuwe Afvalfonds. Dit wordt gefinancierd door een verpakkingenbelasting. Deze heffing komt bovenop de 250 miljoen euro verpakkingenbelasting voor het bedrijfsleven die in het regeerakkoord staat en volgend jaar wordt ingevoerd.

Uit dit fonds wordt jaarlijks elf miljoen euro uitgetrokken om zwerfafval op straat te verminderen. Het ministerie draagt drie jaar lang vijf miljoen euro aan dit zogeheten Impulsprogramma Zwerfafval, waarmee het totaal op zestien miljoen euro per jaar uitkomt.

Het bedrijfsleven en de gemeenten moeten het akkoord nog aan hun achterban presenteren. Bij instemming wordt het akkoord na de zomer definitief bevestigd. Het bedrijfsleven richt dan een uitvoeringsorganisatie op, die de communicatie met de gemeenten onderhoudt.

De VVD stelt in een reactie dat burgers de dupe zijn van de afvalplannen van Cramer. Kamerlid Helma Neppérus wijst op de 115 miljoen euro die het Rijk in het Afvalfonds steekt, gefinancierd door een verpakkingenbelasting die dus bovenop de 250 miljoen euro verpakkingenbelasting voor het bedrijfsleven komt. Dit geld wordt uiteindelijk opgebracht door de burger, melden Cramer, VNG en het bedrijfsleven. Neppérus spreekt van een forse belastingverhoging, mede omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt over vermindering van de afvalstoffenheffing.

Minister Cramer, VNG en het bedrijfsleven laten weten dat het succes van de afspraken erg afhankelijk is van de bereidheid van huishoudens verpakkingsafval gescheiden aan te bieden. Uit een enquête eerder dit jaar bleek dat ruim negentig procent van de bevolking hier wel aan mee wil werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden