Plastic uit Groningen maakt zonnestroom goedkoper

Flexibele zonnecellen, zoals deze ontwikkeld door de universiteit van Linz, maken tal van onverwachte toepassingen mogelijk.

We zijn toch rare jongens, wij Hollanders. Jarenlang kopen we amper of geen zonnepanelen, maar ondertussen ontdekken en ontwikkelen we van alles wat die panelen beter maakt. Nu ook weer: plastic zonnecellen.

Niet zo heel lang geleden kon ik u al berichten over superzonnepanelen, made in Amsterdam. Ze zijn er nog niet, maar er wordt aan gewerkt. En nu is het de Rijksuniversiteit Groningen die aan de bel trekt. Met plastic zonnecellen die een hoog rendement kennen. Dat rendement is tot nu toe een probleem dat de doorbraak van plastic zonnecellen verhindert.

Plastic zonnecellen zijn heel aantrekkelijk omdat ze goedkoop te maken zijn en heel flexibel zijn, zodat ze kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld een rugzak of tas, en dan je iPhone of iPad zouden kunnen opladen. Maar helaas: terwijl de huidige zonnepanelen voor consumenten zo'n 16 procent van het licht omzetten in stroom, komen de plastic cellen niet veel verder dan de helft daarvan. Met een zonnetas ter grootte van een A4-tje kun je netaan je muziek uit een iPod richting oortelefoontje sturen.

Minderwaardigheidscomplex
"Er heerst een soort minderwaardigheidsgevoel onder wetenschappers die aan plastic zonnecellen werken", aldus professor Kees Hummelen op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar daar komt misschien een einde aan. Want Hummelen heeft, voorlopig in computersimulaties, verbeteringen voor die plastic cellen uitgedokterd, overigens samen met de Amerikaanse collega Sean Saheen uit Denver en zijn Groningse collega Jan Anton Koster. Zij hebben het rendement van diverse materialen doorgerekend en volgens Hummelen moeten plastic cellen een rendement van meer dan 20 procent kunnen halen. Dat is dus hoger dan de prestatie van de huidige commerciële zonnepanelen.

Hummelen is leider van een groep die de komende tien jaar aan de volgende generatie zonnecellen kan werken. Hun idee is dat de olieachtige substantie die nu in plastic zonnecellen wordt toegepast vervangen moet worden door iets dat elektronen makkelijker laat overspringen uit het materiaal dat door licht een elektron levert naar het materiaal dat een elektron opneemt. Hoe makkelijker elektronen die hindernis kunnen nemen, hoe meer stroom er kan lopen.
Natuurlijk wordt niet alleen in Nederland naar betere plastic zonnecellen gezocht. Zoals ik ook onlangs kon melden hebben ze in het Oostenrijkse Linz al heel leuk kreukbare cellen ontwikkeld.

Winkelrijp
Net als voor de enorme rendementsverbetering die in Amsterdam voor gewone zonnepanelen wordt ontwikkeld, geldt ook hier: het zit nog in de onderzoeksfase. Maar over een paar jaar zouden beide technologieën wellicht winkelrijp kunnen zijn.
Eén nadeel is er dan wel voor het Groningse team: hun plastic cellen leveren dan weliswaar meer stroom dan de huidige traditionele panelen, maar dankzij Amsterdam zijn die panelen straks ook al weer twee keer zo goed als de huidige. Het lijkt erop dat het plastic-team met een minderwaardigheidscomplex zal moeten leren leven.

Twitter
Sinds een kleine twee weken heb ik een Twitter-account speciaal voor mijn energie-activiteiten. U kunt me volgen via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden